IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния се готви за търговия след най-голямото IPO в Европа

Hidroelectrica ще започне да се търгува на 12 юли с пазарна стойност от около 10 млрд. долара

10:38 | 12.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Фондовият пазар на Румъния се готви за вълна от нови инвеститори и рекордна ликвидност, след като най-големият производител на електроенергия в страната започва да търгува акциите си на борсата в Букурещ, предава Bloomberg.

Hidroelectrica ще започне да се търгува на 12 юли с пазарна стойност от около 10 млрд. долара. Това се случва, след като инвестиционният инструмент Fondul Proprietatea привлече 8,1 млрд. леи (1,8 млрд. долара) от продажбата на дял от 17,3% в компанията. Инвеститорите на дребно поеха една пета от предлаганите акции.

Презаписаното първично публично предлагане (IPO) – най-голямото в историята на Европа – е тест за фондовата борса в Букурещ, която има една от най-ниските ликвидности сред пазарите в Източна Европа. Производителят на възобновяема енергия Hidroelectrica е 80% собственост на държавата, което трябва да остане така поне година.

 

Борсата в Букурещ ще удължи предпазарния период на търговия от 15 минути до 1 час в сряда, за да гарантира, че дебютът на Hidroelectrica ще премине гладко. Нормалната търговия ще започне както обикновено в 10:00 ч. местно време. Hidroelectrica ще се търгува под борсовия код H20 и ще бъде на четвърто място по тежест в румънския индекс BET. Тя измества компанията за претопяване на алуминий Alro в показателя.

В интервю от миналата седмица главният изпълнителен директор на фондовата борса в Букурещ Адриан Танасе заяви, че очаква ръст на ликвидността от най-голямото IPO в страната и прогнозира най-високите търговски поръчки и обеми за деня.

Erste Group Bank действа като стабилизационен агент от името на Citigroup. Тя може да използва останалата част от дела на Fondul – който бе около 20% – в Hidroelectrica, за да подкрепи цената на търговията, ако това е нужно, се казва в документите. От фондовата борса в Букурещ посочват, че търговията с Hidroelectrica ще се извършва в съответствие с нейния механизъм за прекъсване на волатилността.

 

Някои фондови мениджъри прогнозират ръст на референтната цена на Hidroelectrica от 104 леи на акция. „Очаквам цените на акциите да се покачат през първия ден, ако няма голям спад в настроенията, особено като се има предвид презаписването на дребно“, коментира Естер Локитек, фонд мениджър в OTP Fund Management.

Attila Gyurcsik, базиран в Унгария главен изпълнителен директор на Accorde Fund Management, който е закупил акции в IPO-то, каза миналата седмица, че очаква да си „струва закупуването на още акции“ в Hidroelectrica, тъй като цените са привлекателни.

Приходите от продажбата на дела на Fondul в Hidroelectrica ще бъдат разпределени между неговите акционери, които включват пенсионни фондове, през следващите месеци. Нетната стойност на активите на Fondul ще намалее след сделката с Hidroelectrica и компанията планира да започне да изисква от акционерите гъвкавост, за да започне да прави нови инвестиции и да увеличи нетната стойност на активите си, съобщи Bloomberg по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още