IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan прогнозира още трудни дни за акциите на компании от еврозоната

Анализатори на американската банка очакват понижения на прогнозите за корпоративните печалби

17:00 | 17.07.23 г.
Андрей Йорданов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Според стратезите на JPMorgan Chase & Co. е твърде рано отново да се правят дългосрочни инвестиции в акции на компании от държави от еврозоната в сравнение с такива от САЩ.

"Смятаме, че предстои още един етап на слабо представяне", пишат стратезите на най-голямата американска банка, ръководени от Мислав Матейка, в съобщение от понеделник, цитирано от Bloomberg. Те запазват слабата си оценка по отношение на акциите на компании от еврозоната.

Стратезите очакват по-нататъшна слабост в района, позовавайки се на влошаващ се "компромис между растежа и политиката" през втората половина на годината "поради вероятното продължаване на затягането на политиката на централните банки, от една страна, и паричното предлагане М1, сочещо още разочарования от предстоящата активност, от друга".

След като постигнаха 36% превъзходство в доларово изражение в периода от октомври до април акциите от еврозоната отстъпиха с повече от една трета на относителна основа най-вече поради засилването на американските капиталови пазари, което беше стимулирано от оптимизма около изкуствения интелект и от възхода на мегакомпаниите. След това европейските книжа се възстановиха през юли, подпомогнати от слабостта на долара.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Стратезите на JPMorgan понижиха оценката си за акциите на компании от еврозоната през май след силния им подем преди това, по време на който те бяха надценени спрямо американските книжа - решение, което се оказа правилно. Въпреки това очакването им, че пикът на пазара за 2023 г. ще бъде достигнат през първото тримесечие, не се сбъдна, тъй като акциите поскъпваха през цялата първа половина на годината.

За Матейка и неговия екип следващото понижение може да бъде предизвикано от по-ниска доходност по облигациите, както и от разочарования от корпоративните печалби. Според тях предстоят понижения на прогнозите за печалбите, като се има предвид, че икономическите проучвания, като например това за индекса на мениджърите по покупките, отчитат спад, дори и някои икономически показатели да се подобрят.

Според стратезите отслабването на китайската икономика и разочарованията от липсата на стимули вероятно ще бъдат пореден фактор в ущърб на Европа. Действително европейските акции отстъпват в понеделник, като производителите на луксозни стоки понесоха удар след поредната серия от слаби данни за възстановяването на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още