IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Тотнъм се предаде в САЩ след обвинения в търговия с вътрешна информация

Срещу Джо Люис бяха повдигнати 19 обвинения за измами с ценни книжа и изготвяне на неверни декларации

17:17 | 26.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Милиардерът инвеститор в недвижими имоти Джо Люис, чието семейство притежава футболния клуб "Тотнъм Хотспър", се е предал на американските власти в Ню Йорк, съобщи Financial Times.

Във вторник на Люис бяха повдигнати 19 обвинения, включително за измама с ценни книжа и заговор за извършване на измама с ценни книжа и изготвяне на неверни декларации във връзка с множество случаи на предполагаема търговия с вътрешна информация.

86-годишният Люис, който е един от най-богатите хора във Великобритания, е обвинен, че е предоставил на служители, сътрудници, приятели и партньорки непублична информация за компании, в които е инвестирал, и е дал на някои от тях стотици хиляди долари, за да търгуват с тази информация.

Според обвинителния акт, представен във вторник във федералния съд в Манхатън, Люис и неговите сътрудници са успели да спечелят милиони долари, като са използвали "откраднатата" информация, която е включвала благоприятни резултати от клинични изпитвания.

Твърди се, че Люис, който реализира инвестициите си основно чрез Tavistock Group, е споделил информация за публично търгуваните фармацевтични компании Solid Biosciences и Mirati Therapeutics, както и за производителя на говеждо месо Australian Agricultural Company (AAC) и дружеството със специална цел за придобиване BCTG.

Адвокатът на Люис Дейвид Зорнов от Skadden Arps изтъкна в изявление: "Правителството е допуснало груба грешка в преценката си, обвинявайки г-н Люис, 86-годишен човек с безупречна почтеност и огромни постижения. Г-н Люис пристигна доброволно в САЩ, за да отговори на тези зле замислени обвинения, и ще го защитаваме енергично в съда".

Представител на Tavistock Group не е отговорил веднага на запитване за коментар.

Сред лицата, за които се твърди, че са получавали информация от Люис, са приятелка, лични асистенти на борда на суперяхтата за 250 млн. долара, на която понякога живее, и двама от частните му пилоти.

За период от поне осем години Люис е използвал информацията, която му е била предоставена като член на борда на директорите на определени компании, за да помогне на хората от своята орбита да разберат кога да купят акции или да ги продадат, преди стойността им да падне, твърдят американските прокурори.

Така например се твърди, че през 2019 г. той е съобщил на пилотите за финансови загуби, които AAC ще понесе в резултат на наводненията в Куинсланд, и ги е призовал да продадат инвестициите си в компанията, преди информацията да бъде разкрита. Според обвинителния акт пилотите не са успели да извършат сделките навреме, но се твърди, че един от тях е изпратил имейл на своя брокер: "Просто съжалявам, че шефът не ни беше предупредил малко по-рано".

Според прокурорите през същата година Люис е казал на приятелката си за предстояща сделка и за резултатите от клинично изпитване с участието на Solid Biosciences, малко след което тя е закупила акции на компанията на стойност 700 хил. долара. По-късно през 2019 г. Люис казал на приятелката си да продаде акциите на Solid и вместо това да купи акции на Mirati, след като получил актуална информация за едно от клиничните изпитвания на последната, твърдят прокурорите.

Деймиън Уилямс, прокурор за Южния окръг на Ню Йорк, заяви, че Люис е "злоупотребил с достъпа си до заседателните зали на компаниите" и че съветите, които е предавал, са гарантирали, че "залозите на сътрудниците му са били сигурни".

"Той е използвал вътрешна информация като начин да компенсира служителите си или да прави подаръци на приятелите и любовниците си", посочи Уилямс във видеоизявление. "Това е измама и е в разрез със закона".

Tavistock Group на Люис, която е базирана на Бахамските острови, има публично обявени инвестиции в над 200 компании в 13 държави, включително САЩ, Мексико и Карибите. Колекцията на компанията от произведения на изкуството включва творби на Пабло Пикасо, Анри Матис и Густав Климт.

Милиардерът, който е роден в кръчма в Източен Лондон, напуска училище на 15-годишна възраст, включва се в семейната фирма за кетъринг и изгражда собствен ресторантски бизнес. През 1979 г. напуска Великобритания и заминава за Бахамите.

Данъчният изгнаник изгражда репутацията си на валутен спекулант, когато подобно на Джордж Сорос залага срещу паунда в навечерието на "черната сряда" през 1992 г. Въпреки това той претърпява удар за 1 млрд. долара, когато през 2008 г. американската банка Bear Stearns, в която той е инвеститор, се срива и е спасена от JPMorgan.

Популярността на валутния търговец нарасна, след като пое контрола над "Тотнъм", купувайки акции от британския бизнесмен Алън Шугар. През 2019 г. беше завършена работата по стадиона на отбора на стойност 1,2 млрд. паунда, който увеличи приходите му, но феновете се оплакват, че клубът не е успял да спечели много нови трофеи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още