IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на "Адванс Терафонд" се свива до 17 хил. лв. за полугодието

Дружеството реализира само 90 хил. лева печалба от продадени имоти за отчетния период, но увеличава приходите от наеми и аренди

16:08 | 08.08.23 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Печалбата на „Адванс Терафонд“ АДСИЦ към края на юни намалява рязко до 17 хил. лева от малко над 1,6 млн. лева към края на юни 2022 г. Това се вижда от финансовия отчет на дружеството за второто тримесечие, публикуван чрез БФБ-София.

Дружеството увеличава приходите от наеми и аренда за полугодието в сравнение с първата половина на миналата година. Намалява обаче печалбата от продажбата на имоти на годишна база.

Приходите на дружеството от аренда и наем на имоти за отчетния период са за малко над 4 млн. лева в сравнение с малко над 3 млн. лева за същия период на 2022 г., което е с 32,63% повече на годишна база.

Компанията осъществява директни продажби на имоти за над 23,7 млн. лева към края на юни. Балансовата им стойност обаче е над 23,6 млн. лева, като печалбата от продажбите възлиза на 90 хил. лева – с 64,42% по-малка в сравнение с печалбата от директните продажби към края на юни 2022 г.

Един клиент е закупил по-голямата част от продадените имоти – сделката е за 23,46 млн. лева, вижда се от счетоводните доклади на компанията.

Заради сделките с имоти има чувствително увеличение на разходите на дружеството за външни услуги до 4,1 млн. лева от 1,756 млн. лева година по-рано, или над два пъти в сравнение с първото полугодие на 2022 г.

Дружеството отчита значително по-малко получени аванси за покупка на имоти – в баланса са 962 хил. лева към края на юни при почти 4,1 млн. лева година по-рано, като намалението е от 76,5% на годишна база.

В последната година акциите на „Адванс Терафонд“ поскъпват с над 20%, а пазарната капитализация е над 285,1 млн. лева, според данни на БФБ-София.

Свързани компании:

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Etihad
преди 8 месеца
Тая статия можеше да отлежи още поне месец. Защо бързате, само 10 дни след отчета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още