IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезийска минна компания постигна най-успешното голямо IPO в света за годината

Акциите на PT Amman Mineral Internasional, която притежава втората по големина златна и медна мина в страната, поскъпват със 153% от пускането им на пазара на 7 юли

13:05 | 29.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индонезийска минна компания постигна най-успешното голямо първично публично предлагане (IPO) в света тази година благодарение на примамливата оценка, очакванията за печалба и възможността за включване в ключов местен индекс.

Акциите на PT Amman Mineral Internasional, която притежава втората по големина златна и медна мина в страната, поскъпват със 153% от пускането им на пазара на 7 юли. Това е най-големият ръст сред общо 32 IPO-та, набрали най-малко 500 млн. долара от началото на годината в световен мащаб, показват данни, обобщени от Bloomberg.

Представянето се отличава от това на конкурентите в сектора на световно равнище, където акциите на миннодобивните компании бяха засегнати от растящата инфлация и повишаването на лихвените проценти, както и от забавянето на китайската икономика. Индексът Bloomberg World Mining Index се понижава със 7% тази година.

Представянето на Amman Mineral след листването бе подкрепено от по-ниска оценка при дебюта и очаквания, че ще влезе в индекса LQ45 на най-ликвидните акции, търгувани на фондовата борса в Джакарта, посочва Андре Бена от BCA Sekuritas.

Предлагането на нови акции за 700 млн. долара бе най-голямото по време на активната година за дебютите в Индонезия, където набраните средства нараснаха повече от два пъти спрямо тези през същия период на 2022 г. Публичното предлагане също така е и най-голямото в Азия извън континентален Китай тази година, показват данни, събрани от Bloomberg.

През 2022 г. Amman Mineral отчита нетна печалба от 1,1 млрд. долара – над трикратно увеличение спрямо данните за предходната година. Ариеф Будиман от Ciptadana Sekuritas очаква 2023 г. да бъде също силна за компанията, въпреки че прогнозите за следващите периоди не са толкова сигурни.

„Печалбата на Amman ще достигне пик тази година, но ще започне да намалява следващата година, като производството се очаква да намалее“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още