IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният IPO пазар продължава да се свива - с 28% от началото на годината

Общата стойност на първичните публични предлагания до средата на август е малко над 79 млрд. долара

10:29 | 23.08.23 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Миналата година имаше драстично забавяне на активността в областта на първичните публични предлагания (IPO) в световен мащаб, като общата стойност на сделките спадна със 72% до 171,2 млрд. долара.

2023 г. обаче засега не изглежда много по-обещаващо, тъй като високата инфлация, нарастващите лихвени проценти и мрачните икономически перспективи продължават да затрудняват набирането на средства.

IPO активността в света е спаднала с 28% от началото на годината до 15 август на годишна база, като общата стойност на сделките е достигнала 79,1 млрд. долара, сочат данни, събрани от AltIndex.com.

Статистиката показва, че Европа и Япония са единствените региони, в които се наблюдава положителна тенденция. На европейския пазар общата стойност на сделките се е увеличила с 2% на годишна база до 7,4 млрд. долара, а в Япония IPO активността е скочила с 306% и е достигнала 2,7 млрд. долара.

 

Технологичният сектор и здравеопазването са водещи в IPO активността

Въпреки че пазарът на първични публични предлагания на акции на технологични компании се срина през 2022 г., като нито едно IPO в сектора не успя да набере един милиард долара, технологичните компании все още водят в глобалната IPO активност през тази година.

От началото на годината досега те са осъществили първични публични предлагания на стойност 21,8 млрд. долара, или с 4 млрд. долара по-малко от миналата година.

Секторът на здравеопазването е на второ място със сделки на стойност 6,14 млрд. долара. Следват машиностроителните компании, компаниите за потребителски продукти и финансовите компании, съответно с 6,1 млрд. долара, 5,9 млрд. долара и 5,8 млрд. долара.

Статистиката разкрива още, че китайската инвестиционна банка CITIC Securities е консултант номер едно по IPO-та тази година, като от началото на годината досега с нейна помощ са сключени сделки за почти 6,3 млрд. долара. China Securities се нарежда на второ място с предлагания за 5,15 млрд. долара.

Светъл лъч в сектора е дизайнерът на чипове за смартфони Arm Holdings на SoftBank Group, който вчера направи крачка към вероятно най-голямото първично публично предлагане на годината в САЩ. Arm си поставя за цел да набере между 8 млрд. и 10 млрд. долара от листването, но тази цел може да е и по-ниска, тъй като SoftBank реши да задържи по-голямата част от компанията, след като купи дела на Vision Fund в нея. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още