IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инициативата на ЕС за предоставяне на консолидирани пазарни данни напредва

Общо 14 борсови групи, присъстващи в 26 държави от блока, са учредили съвместно дружество за предоставяне на такива данни

20:30 | 12.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Общо 14 европейски борси са учредили ново, съвместно дружество за представяне на консолидирани пазарни данни (consolidated tape) за акции в Европейския съюз (ЕС), съобщават от Българската фондова борса (БФБ).

Инициативата за представяне на консолидирани пазарни данни беше оповестена в средата на февруари т.г. Четиринадесетте борсови групи присъстват в 26 страни от ЕС, с изключение на Словакия.

Проектът е в отговор на предложението на Европейската комисия (ЕК) за консолидиране на пазарни данни, което да допринесе за развитието на Съюза на капиталовите пазари.

Дружеството EuroCTP B.V. е учредено на 23 август 2023 г. БФБ ще представлява малките борси в Надзорния съвет на новото дружество, става ясно от съобщението на оператора.

Това е първата европейска инициатива за предоставяне на консолидирани пазарни данни. В момента се работи по решение как тези данни да се предоставят в рамките на ЕС, пояснява Хорхе Изагирре Шарфхаузен, новоизбраният председател на Надзорния съвет на EuroCTP.

Организацията има за цел да насърчи прозрачността и достъпа до пазарни данни за всички инвеститори, като предостави напълно консолидиран поглед върху европейския капиталов пазар. 

Тя си поставя две цели: създаване на консолидирани данни, предлагащи цялостна и стандартизирана картина върху търговията в ЕС в интерес на всички участници на пазара; предоставяне на добре управлявани, стабилни и устойчиви данни, които са икономически обосновани и в съответствие с приложимите закони и разпоредби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още