IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Сирма ГХ" увеличава продажбите, но значително свива печалбата за полугодието

Дружеството отчита силен ръст на приходите от облачни и софтуерни услуги, докато приходите от продажба на ИТ оборудване спадат

12:28 | 13.09.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Сирма Груп Холдинг“ АД увеличава приходите от продажби за полугодието, но печалбата на дружеството се свива заради ръста на разходите.

Продажбите на компанията към края на юни възлизат на почти 42,8 млн. лева в сравнение с 41,1 млн. лева към края на юни 2022 г., или се увеличават с малко над 4% на годишна база.

Същевременно разходите нарастват с почти 13% до над 42 млн. лева от 37,3 млн. лева.

Основен тласък на общите разходи дават разходите за персонал, които достигат почти 19 млн. лева млн. лева за полугодието в сравнение със 17,7 млн. лева година по-рано. Увеличението е от над 7% на годишна база.

Компанията отчита печалба след данъци в размер на 664 хил. лева при 3,6 млн. лева година по-рано.

Що се отнася до дъщерните дружества на „Сирма Груп Холдинг“, „Датикум“ отчита над 27% ръст на нетната печалба до 545 хил. лева към края на юни от 428 хил. лева към края на юни 2022 г. при стабилни приходи от над 1,6 млн. лева. Търсенето на облачните услуги на дружеството надминава очакванията и компенсира спада в търсенето на услугите по колокация и наем на хардуер, посочва се в междинния доклад на групата.

През полугодието „Датикум“ е спечелило три нови сериозни клиента - с един от най-големите спедитори в Румъния, веригата и за хранителни стоки в Североизточна България „Булмаг“ и стартъпа Data Lab.

„Сирма Солюшънс“ увеличава приходите с близо 31% към края на юни до над 25,2 млн. лева от 19,3 млн. лева към края на юни 2022 г. Продажбите на услуги през първото полугодие на 2023 г. нарастват слабо в сравнение с 2022 г., но продажбата на хардуер бележи ръст от 53,8% за същия период.

Компанията отчита нетна загуба за периода при почти 1,9 млн. лева печалба година по-рано след рязък спад на маржовете. Причината за отчетената загуба са административните такси, които „Сирма Солюшънс“ изплаща месечно към „Сирма Груп Холдинг“. Въпросните такси са увеличени, тъй като са функция от обема на продажбите.

Друг фактор е ръстът на възнагражденията. Групата се надява да компенсира това през второто полугодие с устойчивост на продажбите и увеличени цени на продукти и услуги.

В междинния доклад се посочва, че заради рисковете пред икономиката поръчки в ИКТ сектора се бавят, отлагат или изцяло прекратяват. Дружеството посочва, че пазарът в Северна Америка е стабилен и не се очакват резки промени. В Европа динамиката е била отчетлива заради банковите фалити и икономическите сътресения. Новите проекти в публичния сектор намаляват, но с установяването на редовно правителство има шанс това да се промени.

„Сирма Иншуртех“ АД остава на загуба през полугодието. Дружеството разчита на обемите, генерирани от съществуващите клиенти („Виена Иншурънс груп“), както и на придобиването на нови, станало възможно след придобиването от „Сирма“. Дружеството е в напреднали разговори с „Лев Инс“ и „Групама Застраховане“ в България. Осъществени са контакти и за започване на партньорство с „Инфосис“. Проведени са две кампании и са таргетирани потенциални клиенти. Изготвени са и изпратени оферти на други потенциални клиенти.

“Ейч Ар Ем Сълюшънс” ЕАД, което предлага решение за електронно трудово досие, обаче отчита неколкократен ръст на печалбата за първото полугодие до 120 хил. лева от 9 хил. лева година по-рано. Компанията е привлякла нови клиенти за отчетния период и преговаря с „Експириън“, „Лидъл“ и „Шварц ИТ“, „Талия“, „Нювей“, „Вюрт“.

„Енгвю Системс София“ АД излиза на печалба, като реализира 390 хил. лева положителен финансов резултат след загубата през миналата година, след като приходите се увеличават с над 34% на годишна база.

“Сирма Бизнес Консултинг” АД също излиза на печалба, „Сирма Ай Си Ес“ АД леко увеличава печалбата за периода, но „Сирма Медикъл Системс“ АД задълбочава загубите. „Сайънт“ ЕАД отчита ръст на приходите, но свива печалбата. “Ес Ей Ай” АД („Онтотекст“ АД) почти удвоява печалбата за периода, след като приходите се увеличават с 25%.

Що се отнася до сегменти от пазара, ръстове на приходите „Сирма Груп Холдинг“ отчита от системна интеграция. Стабилни са приходите във финансовия сегмент и леко намаляват от интелигентна еволюция на организациите.

Европа е водещ пазар и приходите от региона нарастват с 11% за полугодието в сравнение с полугодието на 2022 г. Северна Америка е вторият по важност пазар на групата също с ръст на приходите (малко над 10%). Обединеното кралство е третият по важност пазар, но приходите се свиват с над 14% за една година. По-малки пазари са Азия, Южна Америка, Австралия и Африка, като Африка е нов регион за компанията и няма сравними продажби.

Най-силен е ръст на приходите от облачните услуги – повече от два пъти за една година до 811 хил. лева към края на юни. На второ място по ръст са приходите от софтуерни услуги – с почти 41% до 15,6 млн. лева. При консултантските услуги повишението е от 38% до 884 хил. лева. Свиване има при приходите от продажба на ИТ оборудване.

В последната година акциите на „Сирма Груп Холдинг“ поевтиняват с 8,5%, а пазарната капитализация е малко над 42,7 млн. лева.

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още