IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скок на инфлацията ще доведе до вълна от неизпълнение на проблемни дългове

Постоянно повишаващите се ценови нива могат да натежат върху печалбите на компаниите дори преди да се отчетат нарастващите разходи за лихви, според анализатор

22:16 | 15.09.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Инфлацията в САЩ показва признаци на ново ускорение, което ще окаже натиск върху рисковите, силно задлъжнели емитенти на дълг.

Кредитният стратег на Bank of America Corp. Олег Мелентиев предупреждава, че ново увеличение на инфлацията ще увеличи неизпълнението на задълженията на тези емитенти, пише Bloomberg.

Постоянно повишаващите се ценови нива могат да натежат върху печалбите на компаниите дори преди да се отчетат нарастващите разходи за лихви.

Нивото на инфлация от 3% е лесно управляемо за повечето корпорации с рейтинг „боклук“, но 4% ще им окаже натиск. Ако инфлацията достигне 5%, това „може да предизвика пълномащабна вълна от неизпълнение“, пише Мелентиев в бележка.

През последните 12 месеца около 2,5% от високодоходния дълг на САЩ е в неизпълнение, според Fitch Ratings. Мелентиев предупреждава, че вълна като описаната от него в бележката може да увеличи този дял до 15%.

Задържането на инфлацията на ниво от 4% ще доведе до това, че 10% от компаниите с рейтинг  „боклук“ няма да генерират достатъчни печалби, за да покрият разходите си за лихви през следващите две години, според оценките на Мелентиев.

Общата инфлация в САЩ се ускори с 3,7% миналия месец в сравнение с август 2022 г. Основният индекс на потребителските цени, който изключва разходите за храна и енергия, се повиши с 0,3% миналия месец спрямо юли - първото месечно ускорение от февруари, според данните на Бюрото по трудова статистика.

Докладът за индекса на потребителските цени тази седмица затвърди мнението ни, че лесната част от борбата с инфлацията е зад гърба ни“, пише Мелентиев.

Стачката на автомобилните работници вероятно ще доведе до ръст на заплатите. По-високите цени на петрола и покачването на наемите също означават, че понижаването на инфлацията под 3% ще бъде трудно.

Въпреки тези тенденции, трейдърите залагат, че Федералният резерв няма да повиши лихвите на срещата през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още