IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изтри близо 300 пункта в сесията

Инвеститорите насочват вниманието си към Федералния резерв и решението му за лихвите

23:36 | 15.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индексът на „сините чипове“ в САЩ Dow Jones Industrial Average изтри почти 300 пункта в сесията след седмица на смесени икономически данни. Инвеститорите насочват вниманието си към Федералния резерв и решението му за лихвите, което трябва да вземе следващата седмица.

Dow Jones спадна с 288,51 пункта, или 0,83%, до 34 618,60 пункта.

По-широкият индекс S&P 500 изтри 1,22% до 4450,30 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq отчете понижение от 1,56% до 13 708,33 пункта.

Информационните технологии са най-зле представящият се сектор в S&P 500, с близо 2% спад. Акциите на Adobe изтриха повече от 4%, след като ден по-рано компанията публикува по-добри от очакваното финансови резултати.

Акциите на Arm Holdings скочиха с почти 25% над дебютната цена на Nasdaq в четвъртък. Това предвещава добър развой за други IPO-та, които са в процес на подготовка, вкл. на платформата за доставка Instacart.

Около 150 компании чакат да станат публични на Nasdaq, което е 40% увеличение спрямо същия период на миналата година, съобщава Ройтерс.

Instacart подаде актуализирана информация, включително ценови диапазон 28-30 долара на акция, което оценява компанията на около 10 млрд. долара.

Инвеститорите насочват вниманието си към срещата на Фед за определяне на лихвите и паричната политика след седмицата на смесени данни. Докладът за продажбите на дребно в САЩ в четвъртък показа, че потребителите са устойчиви и вече се насочват към пазаруването за празничния сезон.

Инфлацията в САЩ е леко повишена предвид по-високите цени на горивата през август. Същевременно потребителското доверие спада в началото на септември.

Трейдърите на фючърси до голяма степен очакват Фед да запази лихвите стабилни, след като ги повиши в 11 от последните 12 срещи.

Акциите на автомобилните компании остават стабилни въпреки стачката на работниците от сектора. Членове на Обединените автомобилни работници стачкуват за първи път след неуспешните преговори между профсъюза и топ три на производителите на автомобили за нов колективен договор.

Стачката засегна фабрики в Мичиган, Охайо и Мисури, собственост на General Motors, Ford Motor и Stellantis.

Стачката усложнява икономическата програма на Белия дом, но президентът на САЩ Джо Байдън каза в петък, че се надява синдикатът и трите големи компании да се споразумеят. Икономическият съветник на Белия дом Джийн Сперлинг и изпълняващият длъжността министър на труда Джули Су ще отидат в Детройт, за да съдействат за постигането на договорка между страните.

Акциите на Planet Fitness се сринаха с 15,9% след неочакваното напускане на изпълнителния директор на компанията. Дружеството заяви, че вече търси нов мениджър.

Петролът регистрира трета седмична печалба, след като се търгуваше над 90 долара за барел за първи път от 10 месеца на базата на по-добрите от очакваното данни от Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още