IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на ДОХ ще гласуват възможност за увеличаване на капитала с варанти

Променя се уставът на дружеството, като се прецизират правилата за увеличения на капитала с акции, конвертируеми облигации и други инструменти

11:40 | 26.09.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Акционерите на „Доверие Обединен Холдинг“ АД (ДОХ) ще впишат в устава възможности за увеличения на капитала с издаване на обикновени или привилегировани акции, конвертиране на облигации, издаване на права и варанти, както и капитализиране на печалба.

Предложенията за промени в устава ще се обсъждат и гласуват на извънредно общо събрание на акционерите. Заседанието ще се състои на 2 ноември в София. Всички документи са публикувани на сайта x3news.com.

Капиталът на дружеството може да се увеличава с издаване на обикновени или привилегировани акции, конвертиране на облигации, издаване на права и варанти, капитализиране на печалба, става ясно от текстовете.

Увеличения на капитала ще се одобряват от акционерите с квалифицирано мнозинство от две трети от гласовете на представените на общото събрание акции.

Увеличение на капитала може да се осъществи и с решение на управителния съвет до пет години след вписването на тези промени в устава в Търговския регистър чрез издаване на обикновени или привилегировани акции до достигане на общ номинален размер от 100 млн. лева.

В същия петгодишен срок управителният съвет може да приеме решения за издаване и на варанти, които дават право да се записват акции до същия номинален размер – 100 млн. лева.

Подобни са условията и за издаване на конвертируеми облигации.

Условията по емисиите акции, облигации или варанти ще се определят от ръководството на дружеството.

Текстовете предвиждат още печалба да се капитализира с решение на управителния съвет до три месеца след приемане на консолидирания годишен отчет от акционерите с мнозинство от три четвърти от гласовете. Акционерите ще получават нови акции безплатно, съобразно притежавания от тях дял.

В последната година акциите на ДОХ поскъпват с почти 13%, а пазарната капитализация достига близо 177,2 млн. лева.

По-голямата част от приходите на компанията обаче идват от един от нейните бизнеси – молдовската банка Moldindconbank. За първата половина на годината приходите от операциите в Молдова формират две трети от приходите на групата, а приходите от лихви са почти половината от приходите на българската публична компания.

ДОХ получи и над 28 млн. лева дивидент от банката от печалбата ѝ за 2022 г.

Свързани компании:

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още