IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"АмонРа Енерджи" строи база в Шумен, преговаря за придобиване в Румъния

Дружеството е закупило терен в "Индустриален парк Шумен" и вече развива дейност в региона от склад под наем

09:35 | 02.10.23 г.
Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg
Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg

Търговецът на соларни панели „АмонРа Енерджи“ АД, който листна акциите си на пазара beam на Българската фондова борса в края на ноември 2022 г., е променил плановете си и вместо в района на Стара Загора (Раднево) подготвя строителството на база в Шумен.

Това съобщи за Investor.bg основателят на компанията инж. Димитър Белелиев.

Дружеството е наело склад в Шумен, от който вече развива дейност. Компанията е закупила и терен в „Индустриален парк Шумен“, върху който ще строи складова и логистична база. В момента тече процес по проектиране на обекта, като плановете са в рамките на 12 месеца той да бъде открит, посочи Белелиев.

Дружеството оглежда терени и за инвестицията си в Румъния. Отделно се водят преговори за придобиването на основния партньор и дистрибутор на „АмонРа Енерджи“ в северната ни съседка. За момента компанията не може да даде повече подробности по подготвяната сделка.

Димитър Белелиев посочи, че очаква продажбите на „АмонРа Енерджи“ в Румъния да достигнат 20% от общите продажби на компанията.

Същевременно ръстът на продажбите на дружеството в Гърция е плах. „В Македония продажбите ни са добри, но предвид големината на държавата, не може да се очакват чудеса. Сърбия все още спи. С две думи, пазарът в южните части на Балканите е сравнително слаб“, допълва той.

Що се отнася до оборотите на компанията, които през тази година са значително по-ниски в сравнение с прогнозите от проспекта, Белелиев обясни, че сред причините е двукратният спад на производствените цени на соларните компоненти в световен мащаб. „Ние продаваме два пъти повече продукция на два пъти по-ниски цени и затова оборотът ни се е увеличил не с много“, допълва той.

Той прогнозира, че приходите на компанията ще продължат да растат, както и догодина ще бъде разпределен добър дивидент. Тази година дружеството разпредели на акционерите малко под 5 млн. лева.

„АмонРа Енерджи“ наскоро съобщи, че е получило 90% от печалбата на дъщерното дружество „ЦЕРБ Солар“ ЕООД за 2022 г. като дивидент, или общо 861 538 лева.

За полугодието „АмонРа Енерджи“ отчете 2,41 млн. лева консолидирана нетна печалба при близо 27,2 млн. лева консолидирани приходи и 24,8 млн. лева разходи.

„АмонРа Енерджи“ е първата фотоволтаична компания на пазар beam на БФБ-София. Акциите на компанията поскъпват с малко над 1% в сравнение с емисионната им стойност.

Свързани компании:

АмонРа Енерджи АД-София - постоянна емисия(AMON)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още