IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на "АмонРа Енерджи" одобриха над 4,9 млн. лв. дивидент

Фотоволтаичната компания ще разпредели 80% от печалбата си за 2022 г. на акционерите

12:13 | 03.07.23 г.
Снимка: Istvan Hernek/Unsplash
Снимка: Istvan Hernek/Unsplash

„АмонРа Енерджи“ АД ще разпредели 80% от печалбата за 2022 г. като дивидент на акционерите. Това е решено на редовното Общо събрание на акционерите, което се проведе на 30 юни в София, съобщиха от компанията.

„Разпределянето на дивидент беше заложено в политиката на „АмонРа Енерджи“ още при създаването на компанията. Така инвеститорът тази година ще получи част от средствата за своята инвестиция. Доста от хората, които са наши акционери, ни познават като компания и като личности, или са наши клиенти и ни имат доверие. Разпределяйки дивидент, ние ги правим реални участници в нашите успехи“, коментира д-р инж. Димитър Белелиев, създател на компанията.

Печалбата на „АмонРа Енерджи“ за 2022 г. възлиза на над 6,1 млн. лева. Според решението на ОС дружеството ще разпредели малко над 4,9 млн. лв. като дивидент на акционерите. За фонд „Резервен“ ще бъдат заделени над 567 хил. лева, а остатъкът от печалбата, в размер на малко над 658 хил. лв., ще остане като неразпределена печалба.

На общото събрание акционерите приеха и годишния отчет на дружеството за 2022 г., докладите на ръководството и на одитора. Беше избран и одитор за 2023 г. Бяха гласувани и промени в устава на дружеството.

„АмонРа Енерджи“ е първата фотоволтаична компания на пазар BEAM на БФБ-София. Дружеството беше листнато в края на ноември 2022 г., като набра малко над 3,1 млн. лева от инвеститорите. Според инж. Белелиев емисията е надхвърлила с 40% минимума, който дружеството си е поставило като първоначална цел.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Свързани компании:

АмонРа Енерджи АД-София - постоянна емисия(AMON)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още