IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"АмонРа Енерджи" продаде 20% от предложените акции

Дружеството набра 3,116 млн. лева, което е с малко над 600 хил. лева над заложения минимум

15:42 | 30.11.22 г.
Снимка: Nicolas Axelrod/Bloomberg
Снимка: Nicolas Axelrod/Bloomberg

Търговецът на оборудване за соларни централи „АмонРа Енерджи“ АД продаде 20% от предложените на първичното публично предлагане (IPO) акции.

Дружеството е набрало 3,116 млн. лева от търсените 15,6 млн. лева, като е реализирало 251 290 акции от предложените 1 259 100 акции на инвеститорите, съобщават от Българската фондова борса (БФБ).

С този резултат IPO-то се счита за успешно – компанията беше заложила минимум от малко под 2,5 млн. лева (200 хил. акции).

Дружеството е първото от фотоволтаичния сектор в България, което се листва на борсата. С този резултат то постига пазарна капитализация от малко над 77,5 млн. лева.

Това е третото успешно IPO на пазара за растеж BEAM на БФБ тази година от общо четири проведени. Първото IPO беше на „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ АД, а второто – на „Бии Смарт Текнолоджис“.

Третото - на „Фешън Съплай“ АД, не беше успешно, макар че компанията обяви, че ще направи още един опит за листване, след като придоби по-малка шивашка фирма на някогашен свой партньор.

До края на годината поне засега има заявени още две първични публични предлагания – на „МФГ Инвест“ на 6 декември и на „Ай Ти Еф Груп“ на 7-8 декември.

В интервю за Investor.bg изпълнителният директор на „АмонРа Енерджи“ инж. Димитър Белелиев коментира, че с набраните средства ще бъдат изградени логистични центрове в района на Стара Загора (Раднево) и в Клуж и Букурещ в Румъния, където дружеството е навлязло на пазара в началото на тази година.

Компанията има продажби и в Северна Македония, Сърбия и Гърция. По-голямо разрастване там тя планира през 2023 г. заради очакваните законови промени и грантови мерки за соларни системи. В момента румънският пазар заема малко под 10% от продажбите на „АмонРа Енерджи“, а с около 3-процентов дял са продажбите в Северна Македония и Гърция.

Фокусът на „АмонРа Енерджи“ са малките и средни покривни соларни системи – за къщи, вили, малки и средни предприятия. Очакванията са именно в този сегмент търсенето да е най-голямо.

Според финансовия отчет на компанията за 2020 г. „АмонРа Енерджи“ е реализирало за годината 265 хил. лева приходи и 236 хил. лева разходи, като нетната печалба е в размер на 26 хил. лева. За 2021 г. приходите нарастват до 12,157 млн. лева, разходите – до 11,544 млн. лева, а печалбата е в размер на 550 хил. лева.

Към края на септември 2022 г. приходите на компанията нарастват до почти 38,7 млн. лева в сравнение с 5,2 млн. лева година по-рано, а разходите – до 32,057 млн. лева от 4,84 млн. лева година по-рано. Дружеството приключва деветмесечието с печалба в размер на над 6,6 млн. лева при 360 хил. лева за деветмесечието на 2021 г.

Очакванията са, заедно с дъщерното дружество „ЦЕРБ Солар“ ЕООД, до края на годината оборотът да надхвърли 50 млн. лева, а печалбата да бъде малко под 10 млн. лева. 

Свързани компании:

АмонРа Енерджи АД-София - временна емисия акции(AMO1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още