IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-малко инвеститори в САЩ очакват ново повишение на лихвите

Пазарите калкулират прогнозите за задържане на високите лихви за продължително време и индексите на Уолстрийт затвориха с ръстове

23:22 | 10.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските индекси затвориха сесията с повишения. Инвеститорите продължават да оценяват забележките на служители на Федералния резерв на САЩ, които намекват за нова пауза при повишаването на лихвите.

В края на сесията индексът на „сините чипове“ Dow Jones добави 0,4% до 33 739,3 пункта. По-широкият индекс S&P 500 нарасна с 0,52% до 4358,26 пункта, а технологичният Nasdaq се повиши с 0,58% до 13 562,84 пункта.

Председателят на Федералния резерв на Атланта Рафаел Бостик коментира, че „много“ от 11-те повишения на лихвите, осъществени от март 2022 г. насам, предстои да се филтрират в икономиката. Това повишава очакванията, че Фед ще поддържа лихвените проценти стабилни и няма да ги увеличава на следващата среща на централните банкери.

„Всъщност не мисля, че трябва да увеличаваме лихвите още, за да върнем твърде високата инфлация до целта на Фед от 2%“, посочи Бостик пред Асоциацията на американските банкери във вторник.

Само около 13% от трейдърите очакват Фед да повиши пак лихвите през ноември в сравнение с 31% през миналата седмица, според инструмента за наблюдение на лихвените проценти на Investing.com.

Забележките на Бостик повтарят тези на заместник-председателя на Федералния резерв Филип Джеферсън и председателя на Федералния резерв на Далас Лори Логан, които ден по-рано сигнализираха, че неотдавнашният скок на доходността на държавните облигации е затегнал финансовите условия и ще подкрепи ограничаването на икономическия растеж и инфлацията.

Инверсията в кривата на доходност в САЩ продължава да се стеснява на фона на отслабващите страхове от рецесия. Спредът между лихвите по 2-годишните и 10-годишните облигации намалява до -29 базисни пункта, най-ниското ниво от март и доста над дъното от -106 пункта, отчетени през лятото.

Що се отнася до отделните компании, акциите на Microsoft обърнаха първоначалния печеливш тренд и поевтиняха с 0,4%, въпреки че Morgan Stanley подчерта, че технологичният гигант остава добър избор заради оптимизма около силата му в сферата на изкуствения интелект.

Акциите на Palantir Technologies Inc. същевременно поскъпнаха с над 1%, след като софтуерът за данни спечели нов договор от армията на САЩ на стойност около 250 млн. долара.

Boeing Co повиши пазарната си капитализация с над 3%, въпреки че производителят на самолети отчете спад в доставките през третото тримесечие заради продължаващите производствени проблеми с модела 737 MAX. Компанията е доставила 105 самолета през третото тримесечие при 112 през същия период на 2022 г.

Акциите на PepsiCo поскъпват с над 1%, след като дружеството отчете по-добри от очакваното тримесечни резултати. Truist Financial Corp добави 6% към пазарната си оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още