IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street се готвят да изпратят трети пореден месец на спадове*

Книжата на авиокомпанията JetBlue поевтиняват с 14,4%, след като тя не можа да отговори на прогнозите за приходите и за печалбата

17:38 | 31.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  Stephanie Keith/Bloomberg
Снимка: Stephanie Keith/Bloomberg

Водещите индекси на Wall Street започват борсовата сесия през последния ден от месеца без значителни изменения, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 напредва леко с 0,2%. От своя страна, технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се понижава минимално с 0,01%, а индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 0,02%.

На този фон показателите се готвят да запишат пореден месец на спадове.

Секторът на информационните технологии е засегнат от представянето на акции, включително на Nvidia, които поевтиняват с 2,3%, и на технологичния гигант Apple, чиято цена е с 0,4% надолу.

Междувременно сезонът на отчетите продължава. Стойността на акциите на Caterpillar се понижава с 5,4%, въпреки че компанията отчете печалба над очакваната. Въпреки това производителят на тежка техника заяви, че приходите за настоящото тримесечие ще бъдат само „леко“ над тези от същия период на миналата година. Това притесни инвеститорите, че Caterpillar може да не отговори на очакванията за резултати.

Книжата на авиокомпанията JetBlue пък поевтиняват с 14,4%, след като тя не можа да отговори на прогнозите както за приходите, така и за печалбата.

Водещите индекси се очаква да изпратят трети пореден месец на загуби. Dow и S&P 500 изтриват съответно 2% и 3% от стойността си. Това ще е първата тримесечна серия на спадове за показателите от март 2020 г. Технологичният Nasdaq се разделя с над 3% за месеца, който също ще е трети пореден на загуба.

Wall Street очаква с внимание следващото решение на Федералния резерв за лихвените проценти тази сряда. Очакванията са ръководството на централната банка да запази без промяна основната ставка според инструмента CME FedWatch Tool.

„Ако Фед се появи и каже, че вероятно са приключили за годината, правейки намек, че се чувстват по-гълъбово настроени (гълъби се наричат привържениците на по-разхлабената парична политика, бел. ред.), то това би било нещо, което наистина ще помогне“, коментира Рос Мейфилд, анализатор на Baird. „Но смятам, че наистина ще трябва известен натиск в посока надолу върху лихвите, за да има по-устойчиво движение при акциите“, коментира той.

Инвеститорите също така се надяват, че данните за заетостта през октомври, които се очакват в петък, ще покажат известно забавяне на пазара на труда.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации намалява до съответно 4,846% и 4,99% във вторник.

На свой ред, доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, се повишава с 0,4% до 106,53 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола расте. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,5% до 87,85 долара, докато тези върху американския сорт WTI прибавят 0,7% към стойността до 82,9 долара за барел.

Златото също поскъпва леко с 0,2% до 2009,9 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:05 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още