IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България успешно емитира еврооблигации за 2,3 млрд. евро

Дългът е в рамките на предвиденото в бюджета за 2023 г. и в голямата си част ще бъде използван за рефинансиране на стари задължения

14:07 | 07.11.23 г. 6
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

България успешно е емитирала на международните капиталови пазари двоен транш облигации за общо 2,3 млрд. евро, съобщиха от Министерството на финансите. Първият транш е от 1,3 млрд. евро и е с падеж след 7,5 години, а вторият е от 1 млрд. евро и е с падеж след 12,5 години.

„След настъпилото успокояване на финансовите пазари, предхождано от няколкоседмична нестабилност, Министерството на финансите се възползва от създалата се положителна среда вследствие на публикуваните данни за заетостта в САЩ (non-farm payrolls) и пласира дълга в рамките на един работен ден“, посочват от Министерството.

Трансакцията е привлякла сериозен инвеститорски интерес от самото начало, като за два часа и половина поръчките за двата транша са надвишили 3 млрд. евро, а към края на приемане на инвеститорските заявки съвкупното търсене е било в размер на 6,5 млрд. евро – презаписване почти три пъти по-голямо от търсения от България обем, съобщават от МФ.

Нивата на презаписване на емисиите и сравнително по-силният интерес към по-краткосрочните книжа са позволили значително намаляване на цената на финансиране при 7,5-годишните облигации до рекордно ниското ниво от 150 базисни точки спрямо усреднения суап, а при 12,5-годишните – 185 базисни точки.

За сравнение от министерството припомнят, че спредовете за 7- и 12-годишните книжа през 2022 г. са били съответно 185 б.т. и 215 б.т., през 2016 г. – 185 б.т. и 235 б.т., а през 2015 г. – 180 б.т. и 210 б.т.“

В началото на годината бяха емитирани 10-годишни облигации със спред от 215 базисни точки спрямо усреднения суап и 272,6 б.т. спред спрямо германските федерални облигации. Спредовете спрямо аналогичните немски книжа на новоемитираните  емисии са значително по-ниски, съответно 206,2 б.т. за 7,5-годишния транш и 222,1 б.т. за 12,5-годишния транш.

В българската емисия вчера траншът със срочност от 7,5 години, с лихвен купон от 4,375%, постигна доходност от 4,673% (цена при емитиране от 98,175 за 100 евро номинал), а траншът със срочност от 12,5 години, с лихвен купон от 4,875%, постигна доходност от 5,130% (цена при емитиране от 97,719 за 100 евро номинал).

„Засиленото търсене и последващата възможност за намаляване на нивата на доходност по издадените книжа показват за пореден път фундаменталната стабилност на българския суверенен дълг и продължаващото инвеститорско доверие към Република България като емитент. Издадените два нови транша от една страна осигуриха необходимото дългово финансиране на държавата за 2023 г., а от друга допълниха суверенната дългова крива и увеличиха ликвидността на българския държавен дълг“, посочват от Министерството на финансите.

Ролята на водещи мениджъри е поверена на инвестиционните банки BNP Paribas, Crédit Agricole Corporate and Investment Bank, Deutsche Bank и J.P. Morgan след прозрачна и конкурентна конкурсна процедура в рамките на средносрочната програма на Република България за емитиране на облигации на международните капиталови пазари, отбелязват от министерството.

„Емисията беше много успешна. Имаше почти три пъти повече предлагане, отколкото ние искахме да наберем на пазара. Това показва повишеното доверие в икономиката на България и провежданата от правителството финансова политика. Успяхме да наберем 7-годишния дълг на премиум от около 150 базисни точки, което е доста по-евтино от последната ни емисия и от тези на Унгария и Румъния, които са ни директни конкуренти на пазара. Дългът е в рамките на предвиденото в бюджета за 2023 г. и в голямата си част ще бъде използван за рефинансиране на стар дълг от 1,5 млрд. евро, чийто падеж е в началото на следващата година“, коментира финансовият министър Асен Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
dikens15
преди 5 месеца
До: zelka007 Като не си специалист и не разбираш, защо се заяждаш с хора, които разбират ?! Пък и никой не е длъжен да си губи времето с теб и да те образова. А иначе среднодневният оборот на българският валутен пазар при курс лев/евро(спот транзакции, суапове, опции и форуърдни сделки) е между 1,4 млрад.-1,6члрд.лева. Според отчета на БНБ за вчера 06.11.2023г.купените обеми за горепосочената двойка са на стойност 1 458 959 582 и продадените такива са на стойност 967 894 931 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
ggmahlrmqa
преди 5 месеца
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват------> http://gg.gg/ketobg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 8
Tikva007
преди 5 месеца
*Емисията беше много успешна. Това показва повишеното доверие в икономиката на България и провежданата от правителството финансова политика.* - И аз приемам за голям свой успех това, че доживях да видя как правителство се хвали с голям успех, че не може да си връща старите борчове и затова се е набълбукало с нов, който еднократно е 3% от БВП, или бая повече от реалния годишен растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 11
zelka007
преди 5 месеца
До: Repoman ... би ли ми обяснил , не съм специалист и не разбирам много ... как се вземат на заем 5млрд лв в БГ и с тях ще купиш 2,3млрд евра пак от българският валутен пазар , които директно изнасяш от държавата като плащане ... все пак българският валутен пазар не е нещо особено 80-100млн на ден , та да се изтопосаш с 2,3млрд на него ... чисто любопитство ... ако може кратко , без да ме пращате да чета учебници ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
Sad
преди 5 месеца
До: Repoman, може би защото Василев взема евро отвън, което говори че причината може да е валутния борд, т.е. да се закрепи за момента, поне до приемането на еврото. И на мен цялата тази история ми намирисва яко, но всичко се покрива и зарива, явно има някакви причини, но не са за нас простосмъртните. И аз не намирам друга причина някой да купува нещо на двойна цена, освен корупция или нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
Repoman
преди 5 месеца
Е разгеле, значи на 5% лихва? Защо тогава Василев емитира навън, вместо да пусне едни ДЦК-та вътре на 2%? Ипотеките у нас са на 2.5%, ДЦК-та ще са по-ниско, т.е. на 2%. Защо за Василев 3% марж е нищо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още