IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ускорява сетълмента на ценни книжа

С промени в регламент се премахват пречки през трансграничните операции на централните депозитари на ценни книжа, съобщават от Европейския съвет

19:24 | 27.11.23 г.
Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ
Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е одобрил ключови промени в регламента за дейността на централните депозитари на ценни книжа. В резултат се очаква подобряване на сетълмента на ценни книжа в ЕС, вкл. премахване на пречките пред трансграничния сетълмент, и на надзора.

Измененият регламент ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила 20 дни след това, посочват от пресслужбата на Съвета.

Новият закон ще намали финансовата и регулаторна тежест върху централните депозитари на ценни книжа и ще подобри способността им да извършват трансгранична дейност, като същевременно ще укрепи финансовата стабилност, посочват от Съвета в съобщението.

Централните депозитари на ценни книжа са национални или международни финансови организации, които управляват „сетълмента“ (прехвърляне на собственост) на ценни книжа, като акции и облигации. Като такива те играят ключова роля на финансовите пазари, подчертават от Съвета в съобщението.

Новият регламент ще намали разходите за съответствие и регулаторната тежест за депозитарите. Оттам, според Съвета, ще се подобри ефективността на сетълмента на ценни книжа в ЕС и ще се улесни предоставянето на трансгранични услуги от депозитарите.

Предвижда се и опростяване на режима за паспортизиране на централните депозитари на ценни книжа, така че депозитар, базиран в една държава членка, да може да предоставя услуги в друга държава от блока.

Законодателството предвижда и подобряване на надзора върху централните депозитари и сътрудничеството между надзорните органи.

В случаите, когато се счита, че дейностите на депозитари в поне две други държави членки са от съществено значение за функционирането на пазарите на ценни книжа и защитата на инвеститорите, ще бъде създадена колегия за улесняване на сътрудничеството и обмена на информация между органите на държавите членки.

Надзорните органи също така ще имат достъп до по-добра информация за дейностите на депозитарите от страни извън ЕС, които оперират в блока.

Новият регламент съдържа мерки за подобряване на ефективността на сетълмента – скоростта, с която трансакциите с ценни книжа се уреждат на планираната дата, чрез изменение на определени елементи от режима на дисциплина на сетълмента, включително предварителните условия за прилагане на така наречените задължителни покупки. Те възникват, когато дадена трансакция не успее да се уреди в края на договорения период и купувачът на ценните книжа е принуден да ги изкупи обратно на друго място.

Съгласно ревизирания регламент такива покупки ще бъдат въведени само като крайна мярка, когато това представлява заплаха за финансовата стабилност.

Регламентът предвижда и условия, при които централните депозитари на ценни книжа имат достъп до услуги от банков тип, включително чрез други депозитари. В резултат на това ще бъде улеснено предлагането на услуги за по-широк набор от валути, вкл. и през граница.

От Съвета на ЕС припомнят, че регламентът за централните депозитари на ценни книжа беше приет през 2014 г. след финансовата криза. Целта му беше да подобри безопасността и ефективността на сетълмента и да предостави набор от общи изисквания за депозитарите в целия ЕС.

През юли 2021 г. Комисията съобщи, че макар регламентът да е като цяло успешен при постигането на целите си, обратната връзка от заинтересованите страни показва, че значителни пречки продължават да съществуват в редица области, посочват от Съвета.

Например Комисията установи, че настоящият паспортен режим е дълъг и обременителен и обезсърчава трансграничните услуги. Отделно скоростта на сетълмента е по-ниска в сравнение с други развити капиталови пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още