IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси затвориха разнопосочно в сесията

Инвеститорите очакват данните за инфлацията в еврозоната, които ще бъдат публикувани в четвъртък

20:03 | 28.11.23 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европейските индекси затвориха разнопосочно в днешната сесия. Минорните настроения на пазарите от понеделник се задържат и във вторник в Европа и други региони.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с повече сектори на червено, тъй като стабилният импулс, който доведе до най-добрия месец на индекса от януари насам, угасна. Бенчмаркът се понижи с 0,3% в сесията до 457,04 пункта.

В Германия DAX се повиши с 0,16% до 15 992,67 пункта, във Франция CAC40 се понижи с 0,21% до 7250,13 пункта, а във Великобритания FTSE100 спадна с 0,07% до 7455,24 пункта.

Френската компания за видеоигри Ubisoft отчете 9% спад на пазарната си оценка, след като обяви, че е набрала 494,5 млн. евро чрез пласиране на облигации, конвертируеми в акции. Компанията ще използва приходите за общи корпоративни дейности, като с 250 млн. евро смята да изкупи обратно непогасени облигации.

Rolls-Royce затвори с 6% ръст на акциите, след като обяви средносрочна цел за оперативната печалба от 2,5 млрд. до 2,8 млрд. паунда и 13-15% оперативен марж.

Акциите на RWE поскъпнаха с 3,1%, след като компанията обяви, че ще увеличи инвестициите в зелени енергийни технологии до 55 млрд. евро през следващите седем години.

Акциите на Julius Baer поевтиняха с 4,7%, след като Morgan Stanley понижи рейтинга на швейцарската банка до „с по-малко тегло“ заради опасения за качеството на някои от нейните активи.

Потребителските настроения в Германия остават стабилни този месец, според месечното проучване на GfK. В засегнатата от рецесията Германия „желанието за покупки нараства леко, докато очакванията за доходите леко намаляват“, казват от GfK.

Данните на френската статистическа агенция Insee показват, че домакинствата в страната са малко по-оптимистични. Потребителското доверие се подобрява бавно, както и очакванията за финансовото състояние на домакинствата в страната.

Коментари на представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) оказват натиск върху очакванията на анализаторите за намаляване на лихвените проценти през следващата година. Председателят на Бундесбанк Йоахим Нагел каза във вторник, че може да се наложи ЕЦБ да повиши лихвените проценти отново, ако перспективите пред инфлацията се влошат. Според нещо ЕЦБ не трябва да бърза да облекчава паричната си политика.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард също каза в понеделник, че борбата на банката за ограничаване на ръста на цените все още не е приключила, предава Ройтерс.

„Изказванията на политици от централната банка тази седмица са насочени към ограничаване на ентусиазма, че намаляването на лихвените проценти може да дойде по-рано, отколкото по-късно“, казва Сузана Стрийтър, ръководител пари и пазари в Hargreaves Lansdown.

Инвеститорите очакват данните за инфлацията в еврозоната, които ще бъдат публикувани в четвъртък. В САЩ анализаторите ще наблюдават данните за индекса на личните потребителски разходи - предпочитаният от Фед измерител на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още