IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстовете в България и Хърватия увеличават приходите на „ТБС Груп“ за деветмесечието

Заради увеличението на разходите печалбата остава под натиск

10:52 | 06.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

По-доброто представяне на дъщерното дружество в България „Телелинк Бизнес Сървисис“ ЕАД и на бизнесите в Хърватия и в Югозападните Балкани увеличава приходите на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД за деветмесечието.

Заради изпреварващия ръст на разходите обаче нетната печалба на компанията остава под натиск и се свива на годишна база към края на септември, според консолидирания отчет, публикуван чрез Българската фондова борса (БФБ).

По отношение на бизнес направленията най-силен ръст на приходите се отчита в корпоративни мрежи, като направлението вече формира близо една трета от общите приходи на дружеството в сравнение със 17% за деветмесечието на 2022 г.

Решенията за телеком оператори е направление, в което приходите продължават да се свиват – за деветмесечието е отчетен спад от 35%, като относителният дял на тези приходи намалява до 16% от общите приходи на дружеството в сравнение с 26% година по-рано.

Операции по държави и региони

Приходите на дружеството от дейността за деветмесечието нарастват с малко над 3% до 110,84 млн. лева от 107,24 млн. лева за деветмесечието на 2022 г.

С относителен дял около 70% най-голям принос за приходите има дъщерното „Телелинк Бизнес Сървисис“ ЕАД, чийто продажби нарастват с 15% за отчетния период. Увеличението се определя основно от ръста при проектите в публичния сектор. Нарастват и продажбите към местни и международни корпоративни клиенти извън сферата на телекомуникациите.

Приходите от операциите в Хърватия нарастват над два пъти за една година, отчита още дружеството. Там са реализирани големи доставки във всички основни сектори след стартирането и постепенното разгръщане на дейността на местното дружество през предходните две години. Така хърватския бизнес увеличава относителния си дял от общите консолидирани продажби до 6% към края на септември при 2% към края на септември 2022 г.

Въпреки все още ограничения им принос към консолидираните продажби за периода (2% при аналогичен дял от 1% за деветмесечието на 2022 г.), комбинираните продажби от регион Югозападни Балкани също се развиват положително, като отбелязват силен относителен ръст от 87%. Увеличението е благодарение на възстановяването на приходите от публични проекти в Северна Македония след стагнацията през деветмесечието на 2022 г.

През отчетния период януари-септември групата е реализирала и първи малки продажби от „ТБС Румъния“ и „ТБС Германия“.

Същевременно продажбите на „Комутел“ в Сърбия, „ТБС Черна Гора“, „Телелинк Босна“ и „Телелинк Словения“ спадат с 38% заради занижените приходи от традиционни клиенти от регионалния телекомуникационен сектор и липсата на съществени публични проекти. Заради този спад, въпреки силния ръст на приходите в Хърватия, се отчита о общо понижение на продажбите от регион Средни Западни Балкани с 22%.

Бизнес дейности

Традиционно силният за „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ сектор „решения за телеком оператори“ свива приходите с 35% до 18,17 млн. лева към края на септември от 28,16 млн. лева към края на септември 2022 г. Делът на тези дейности в общите приходи на групата спада с 10 процентни пункта до 16% от 26% за отчетния период.

При корпоративните мрежи обаче има ръст от 95% до над 35,4 млн. лева от 18,14 млн. лева година по-рано. Тези дейности са формирали 32% от общите приходи на дружеството.

Ръст от 30% е отчетен при публичните облачни решения, като приходите от този сектор достигат 1,3 млн. лева при 1 млн. лева година по-рано. С 44% се увеличават приходите от направлението „модерно работно място“ до над 15,3 млн. лева от 10,6 млн. лева. При компютрите и периферията ръстът е 5,3 пъти до 7,8 млн. лева от 1,5 млн. лева.

Същевременно при частните облачни решения има спад от 11% до близо 19 млн. лева приходи към края на септември в сравнение с 21,2 млн. лева към края на септември 2022 г. Със 77% спадат приходите от направлението „програмни услуги“ до 2,6 млн. лева от 11,6 млн. лева, с 69% - в направлението „хиперавтоматизация“, и с 8% - в „информационна сигурност“.

Разходи и печалба

Консолидираните разходи на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ нарастват с близо 10% към края на септември до над 112,6 млн. лева от 102,8 млн. лева към края на септември 2022 г.

Разходите за оперативна дейност се увеличават с малко под 5% за отчетния период до над 102,8 млн. лева от 98,3 млн. лева година по-рано. Ръстът се определя най-вече от разходите за външни услуги и разходите за възнаграждения и осигуровки.

Разходите за външни услуги на дружеството се увеличават с малко над 8% до 53,7 млн. лева за деветмесечието в сравнение с 49,6 млн. лева година по-рано.

Разходите за персонал се увеличават с 27,5% за една година до 16,214 млн. лева в сравнение с 12,715 млн. лева.

Разходите за лихви бележат съществен ръст до 345 хил. лева от 114 хил. лева, но са с малка тежест в общите разходи на компанията.

„Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ отчита нетна печалба в размер на 6,35 млн. лева към края на септември в сравнение със 7,7 млн. лева към края на септември 2022 г., или спада с малко под 18% на годишна база.

Нетният паричен поток от оперативна дейност на дружеството е отрицателен в размер на 12,8 млн. лева при положителен за почти 5 млн. лева година по-рано. Нетният паричен поток от финансова дейност е положителен в размер на 7,2 млн. лева при отрицателен за 238 хил. лева година по-рано.

Паричните средства на компанията се понижават до 6,5 млн. лева за деветмесечието при 14,8 млн. лева в началото на тази година и 14,9 млн. лева за деветмесечието на 2022 г.

Акциите на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ поевтиняват с близо 20% в последната година, а пазарната капитализация достига 115 млн. лева.

Свързани компании:

Телелинк Бизнес Сървисис груп АД(TBS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още