IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола остава стабилна преди ключови решения за лихвите*

Съществуват съмнения дали обявените от ОПЕК+ съкращения на добива ще са достатъчни, за да компенсират нарасналото производство в страни извън картела

08:28 | 12.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола остават стабилна във вторник преди ключовото решение на Федералния резерв за лихвите и данните за инфлацията в САЩ на фона на съмненията, че съкращенията на добива от ОПЕК+ догодина ще компенсират свръхпредлагането на суров петрол и по-слабото нарастване на търсенето на гориво, предава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за февруари се задържат на ниво от 76,03 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за януари поскъпват с три цента до 71,35 долара за барел.

И двата контракта постигнаха лек ръст в понеделник, като Брент прибави 19 цента до 76,03 долара за барел, а WTI беше нагоре с 9 цента до 71,32 долара за барел.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ (ОПЕК+) поеха ангажимент да намалят добива с 2,2 млн. барела дневно за първото тримесечие на 2024 г. Но инвеститорите остават скептични, че общото предлагане ще намалее, тъй като се очаква ръстът на добива в страните извън ОПЕК да доведе до свръхпредлагане догодина.

„Ръстът на дейностите по добиване на американски шистов петрол продължава да изненадва положително, а повишенията на производството в други страни производителки извън ОПЕК са неочаквано големи“, коментират анализатори от ANZ Research.

Цената на сорта Брент намаля от над 80 долара за барел в началото на декември, а WTI е надолу от над 77 долара за барел.

И двата контракта са в пазарна структура тип контанго, при която цената на фючърсните контракти е по-висока от спот цената за първите няколко месеца на 2024 г. Това показва, че според инвеститорите съществува по-ниско търсене на суров петрол или уместно предлагане за тези месеци.

„Пазарът ще получи нова представа за фундаментите, когато ОПЕК и Международната агенция за енергия публикуват месечните си доклади за петролния пазар тази седмица. Петролният пазар наблюдава и преговорите в COP28“, отбелязват анализаторите от ANZ Research.

Проект за възможна климатична сделка на срещата на върха на COP28 в понеделник предложи мерки, които страните трябва да предприемат, за да намалят емисиите си от парникови газове, но пропусна елиминирането на изкопаемите горива, което много страни искат. Това предизвика критиките на САЩ, ЕС и уязвимите от климата страни.

Коалиция от над сто страни настоява за споразумение, което за първи път ще обещае евентуален край на петролната епоха, но се натъква на противопоставянето на страни членки на ОПЕК.

Освен преговорите в COP28 пазарът продължава да наблюдава лихвените политики на ключови централни банки тази седмица, както и данните за инфлацията в САЩ.

Индексът на потребителските цени трябва да бъде публикуван днес, а двудневното заседание на Федералната комисия по отворения пазар трябва да приключи в сряда.

Решения за лихвите се очакват също от Европейската централна банка в сряда и от Английската централна банка в четвъртък.

Търсенето на саудитски суров петрол за януари от рафинерии в Китай, най-големия вносител на суров петрол в света, е на най-ниското си ниво от пет месеца насам, съобщиха запознати източници в понеделник. По-високите от очакванията цени принуждават купувачите да търсят по-евтини доставки другаде.

Саудитска Арабия се конкурира с Русия като най-големия доставчик на петрол за Китай.

*Информацията е актуална към 8,05 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още