IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската инфлация притисна европейските борси

Индексите в Германия и Франция докоснаха рекордни върхове през деня преди обявяването на данните от САЩ

20:00 | 12.12.23 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Референтните борсови индекси на Франция и Германия достигнаха за кратко рекордни стойности във вторник. Настроенията обаче се влошиха и европейските акции затвориха на червена територия, след като стана ясно, че потребителските цени в САЩ неочаквано са се повишили миналия месец.

Данните за инфлацията в САЩ допринасят за нервността тази седмица, тъй като се очакват решения за лихвените проценти от големите централни банки, пише Ройтерс.

В края на сесията общоевропейският индекс STOXX 600 спадна с 0,21% до 472,72 пункта заради съмненията на трейдърите, че Федералният резерв на САЩ ще започне да намалява лихвите през пролетта на следващата година.

В Германия DAX спадна с 0,02% до 16 791,74 пункта, във Франция CAC 40 се понижи с 0,11% до 7543,55 пункта, а във Великобритания FTSE 100 изтри 0,03% до 7542,77 пункта.

През сесията CAC 40 се повиши с 0,4% и достигна исторически връх от 7 582,47 пункта, а DAX нарасна с 0,3% до рекордните 16 837,18 пункта.

Влияние върху пазарите оказаха и данните за заплатите във Великобритания, чийто ръст се забавя най-много от почти две години. Това забавяне обаче не е достатъчно, за да започне Bank of England да смекчава позицията си за лихвите.

„Очаквам всички централни банки да напомнят на пазарите, че все още могат да увеличат лихвите, ако се налага“, коментира Джайлс Коглан, главен пазарен анализатор в брокерската компания GCFX. По думите му последното нещо, което централните банкери искат да направят, е да сигнализират, че са спечелили преждевременно битката с инфлацията, защото това просто ще позволи на пазарите да функционират при голям риск.

Акциите на Carl Zeiss Meditec поскъпнаха с 6,5%, след като фирмата за медицински технологии отчете по-високи годишни приходи и обяви по-оптимистична прогноза.

Италианската Banco BPM добави 1,2% към пазарната си оценка, след като прогнозира, че ще увеличи умерено печалбите си до 2026 г.

Novo Nordisk, производителят на хитовото лекарство за затлъстяване Wegovy, обаче изтри 1,2% от пазарната си оценка, след като проучване показа, че пациентите са възстановили теглото си след спиране на лекарството на конкурента Eli Lilly.

Акциите на AstraZeneca поскъпнаха с 0,8% заради плановете за закупуване на базирания в САЩ разработчик на ваксини Icosavax в сделка за 1,1 млрд. долара.

Книжата на Hargreaves Lansdown паднаха с 6,7%, след като британският надзорен орган изрази опасения относно размера на лихвите и таксите, начислявани от някои инвестиционни платформи.

BT Group изтри 3,9% от пазарната си оценка заради британския комуникационен регулатор Ofcom, който предложи забрана за повишаване на цените в средата на договора, свързано с инфлацията.

Telefonica, която притежава британския доставчик на телекомуникационни услуги O2 UK, поевтиня с 5,4%, докато акциите на Hannover Re поскъпнаха с 2,1%, след като презастрахователят заяви, че очаква 24% скок в нетната печалба за 2024 г. спрямо прогнозите си за текущата година.

Междувременно варшавският водещ индекс WIG 20 се понижи с 0,9%, ден след като Доналд Туск беше назначен за министър-председател на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още