IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Петрол" е придобило 55 бензиностанции от над 200 през септември

Дружеството е платило над 50 млн. лева, осигурени от револвираща кредитна линия за 220 млн. лева

14:48 | 13.12.23 г.
Снимка: Петрол АД
Снимка: Петрол АД

Общо 55 бензиностанции от над 200, които „Петрол“ АД ползва под наем и смята да купи обратно, са прехвърлени на дружеството през втората половина на септември, след като на 14 септември Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката.

За сделката с компаниите „Кристъл Асет Пропърти“ ЕООД и „Кристъл Асетс Трейд“ ЕООД са платени общо 50,5 млн. лева. Средствата са част от револвираща кредитна линия в общ размер на 220 млн. лева, което дружеството си осигури през лятото, за да финансира покупките на бензиностанциите.

Това става ясно от документите, придружаващи консолидирания финансов отчет на „Петрол“ за третото тримесечие. Отчетът, междинният доклад за дейността, счетоводната политика и придружаващите декларации са публикувани на сайта x3news.com.

Средствата могат да се усвояват и погасяват многократно до 15 август 2033 г. Срокът за погасяване на всички задължения по револвиращата линия е 15 септември 2033 г. Годишната лихва се определя от БЛП плюс надбавка от 3,21 пункта, но не по-малко от 5,9%. Като залог дружеството е предоставило бензиностанции и финансови обезпечения.

Средствата ще се предоставят на траншове, които ще се одобряват от банката, с допълнително договорени условия с анекси.

През юли са отпуснати 90 млн. лева за покупка на активи и дружествени дялове. Срокът на усвояване е изтекъл на 30 октомври. Към 30 септември задълженията на групата по този транш са в размер на малко под 50 млн. лева, посочено е в документацията.

Други 30 млн. лева от същата кредитна линия са отпуснати през юли за оборотни средства и рефинансиране на други задължения към същата банка. По този транш няма усвояване и задължения. Друг транш в размер на 55 млн. лева е отпуснат под формата на овърдрафт за оборотни средства. По него задълженията на дружеството са за почти 40 млн. лева.

В баланса на дружеството задълженията по получени заеми от банки и небанкови финансови институции нарастват близо 9 пъти към края на септември в сравнение с края на септември 2022 г. - до над 118,2 млн. лева от 13,5 млн. лева.

Финансово представяне за деветмесечието

След рекордните приходи заради по-скъпите горива и първата печалба от 4 години за 2022 г. за деветмесечието на 2023 г. „Петрол“ се връща към спад на постъпленията и отново отчита загуба.

Приходите от дейността към края на септември възлизат на над 437,6 млн. лева при 565,4 млн. лева към края на септември 2022 г., или намаляват с почти 23% на годишна база.

Разходите като цяло също намаляват, но това се дължи на балансовата стойност на продадените активи, т.е. определя се най-вече от спада на цените на горивата, както и на понижението на разходите за материали и външни услуги. Общите разходи за отчетния период възлизат на 444,8 млн. лева при 561 млн. лева година по-рано, или спадат с близо 21% на годишна база.

Рязко се увеличават обаче разходите за амортизации предвид и прехвърлените активи – до 9,7 млн. лева от 2,4 млн. лева по същото време на миналата година. Скокът е над 4 пъти.

Разходите за персонал нарастват с над 13% за една година до повече от 18 млн. лева при 15,9 млн. лева година по-рано. Разходите за лихви се увеличават с близо 50% до малко над 4 млн. лева в сравнение с 2,7 млн. лева по същото време на миналата година.

Дружеството реализира загуба в размер на повече от 5,1 млн. лева към края на септември при печалба за 7,2 млн. лева към края на септември 2022 г.

В последната година цената на акциите на „Петрол“ се удвоява, а пазарната капитализация достига над 9,3 млн. лева. В началото на септември от БФБ-София обявиха, че акциите на дружеството се поставят под наблюдение за период от още 3 месеца, тъй като не отговарят на правилата за допускане до търговия на Основен пазар на борсата. Ако ликвидността не се подобри, акциите могат да бъдат преместени на Алтернативен пазар.

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още