IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледното настроение не успя да върне оптимизма на борсите в Европа

Очаква се обемите на търговия да бъдат ниски през последните две сесии тази година на фона на бедния откъм икономически данни календар

19:59 | 28.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с понижения на фона на ниските обеми на търговия, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете спад от 0,11% до 478,08 пункта.

Германският индекс DAX се понижи с 0,24% до 16 701,55 пункта.

Френският показател CAC изтри 0,48% от стойността си, смъквайки се до равнище от 7535,16 пункта.

Британският измерител FTSE записа спад от 0,03% до 7722,74 пункта.

Очаква се обемите на търговия да бъдат ниски през последните две сесии тази година на фона на бедния откъм икономически данни календар.

По отношение на индивидуалното движение на цената на акциите в Европа, акциите на испанската компания за комунални услуги Endesa поевтиняха с 3,7%, като дружеството се озова на дъното на Stoxx 600, докато книжата на финландския производител на кранове Konecranes поскъпнаха с 2,7%.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 28 декември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 28 декември.

Трейдърите обърнаха внимание и на нова анкета на Bloomberg сред икономисти, която показва, че икономиката на Великобритания вероятно ще се размине с рецесията през 2024 г. и ще набере инерция през втората половина на годината, тъй като потребителите най-после ще могат да усетят забавящата се инфлация и облекчаването на продължителната криза с разходите за живот.

Последните оценки показват, че финансовото министерство и Английската централна банка ще осигурят меко кацане на икономиката през следващата година с ръст на брутния вътрешен продукт от 0,3% и без риск от рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още