IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите от форума на Investor.bg залагат на акциите на „Шелли груп“, „Доверие ОХ“ и БФБ

В топ 10 попадат също акциите на ПИБ, „Агрия ГХ", ФНИБ, "Илевън Кепитъл", „Импулс Растеж“, „Смарт Органик“ и „Софарма трейдинг“

13:38 | 09.01.24 г.
Снимка: БФБ АД
Снимка: БФБ АД

Инвеститорите от форума на Investor.bg залагат на акциите на „Шелли груп“, „Доверие Обединен Холдинг“ и Българска фондова борса (БФБ) през 2024 г.

Това показват резултатите от традиционната анкета на инвеститора и коментатор BigBear, която той прави всяка година сред членове на общността.

В допитването са използвани данните от 53 прогнози. Прогнозите се дават от индивидуални участници във форума, всеки от които оценява своите десет акции фаворити за годината. Първата акция в списъка получава 10 точки, а последната – 1 точка. Накрая се обобщават резултатите от всички анкети.

BigBear подчертава, че проучването не е представително и отразява текущите към момента на събиране на данните настроения и очаквания на участниците във форума на Investor.bg.

Топ 10 на инвеститорите от форума

„Шелли груп“ се придвижва на първа позиция от трета в класацията от миналата година, когато лидер беше „Доверие Обединен Холдинг“, който сега отстъпва на второ място.

БФБ-София скача до трета позиция от седма през 2023 г.

Топ 10 се допълва от акциите на „Първа инвестиционна банка“ (ПИБ), която през 2023 г. е била на 12-то място в класацията, „Агрия Груп Холдинг“, която спада от второ място през 2023 г., „Фонд за недвижими имоти България“ (ФНИБ), „Илевън Кепитъл“, „Импулс Растеж“, „Смарт Органик“ и „Софарма трейдинг“.

„Смарт Органик“ отбелязва чувствителен скок от 27-мо място през 2023 г. до девето в тазгодишната анкета. Компанията отчита силен ръст на приходите до края на деветмесечието на 2023 г., откогато са последните данни, и обяви по време на Investor Finance Forum, че в началото на тази година ще увеличава капитала и ще премести акциите си за търговия на основен пазар от пазара за растеж beam.

„Софарма“ остава извън челната десетка на 11-то място в класацията, след като през 2023 г. заемаше шеста позиция.

Значителен скок правят и акциите на „Бианор Холдинг“, които са на 15-то място след ангажимента на ръководството да повиши ликвидността, преместването им на основен пазар на БФБ от алтернативен пазар и серията придобивания, които се финансират с увеличения на капитала.

„Уебит Инвестмънт Нетуърк“ се придвижва до 19-то място от 39-то миналата година, а „Петрол“ заема 20-ата позиция, след като в предходните четири години акцията не е присъствала в портфейлите на анкетираните инвеститори.

Доверие в мажоритарните акционери

Най-голям дял от анкетираните инвеститори – 36,1%, имат някакво доверие към мажоритарните акционери. Втората най-голяма група - 30,6%, имат известно недоверие към мажоритарните акционери. Общо 26,4% имат неутрално доверие.

Тези с високо доверие в мажоритарите са най-малката група – 2,8%. Нямат доверие 4,2% от участниците в проучването.

От компаниите, включени в класацията, мажоритарните акционери на „Шелли груп“ получават най-висока оценка по отношение на доверието – 4,33 точки.

Доверието в мажоритарите на компаниите от топ 10 варира между 3 и 4 точки, с изключение на ПИБ с оценка 2,03 точки.

Доверието в мажоритарните акционери от страна на инвеститорите зависи от това дали мажоритарите споделят печалбата с миноритарните инвеститори. Всички компании, които спазват това и разпределят дивидент, имат значително по-високо доверие от тези, които не го правят, обобщава BigBear.

Второто изискване е прозрачност на управлението. Компаниите, които дават публични отчети за своята дейност на регулярна база, се ползват с по-голямо доверие от инвеститорите, допълва коментаторът.

В класацията за 2024 г. първите 10 компании имат със средно около 24% по-високо доверие от всички останали. Компаниите, които разпределят дивидент, имат с около 32% по-високо доверие, посочва още BigBear.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажбата на ценни книжа!

Имате ли инвестиции на БФБ?

Да.
Не.
Не, но планирам да инвестирам.
Да, но планирам да изляза от тях.
Общо 130 гласа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още