IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на американските петролни запаси подкрепя цените на „черното злато“*

Според анализатори инвеститорите с дълги позиции определят настроението на пазара в този момент

09:44 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават за втори пореден ден в сряда, след като доклад на Американския петролен институт показа, че запасите от суров петрол в САЩ, най-големия потребител на петрол в света, са се свили повече от очакваното, загатвайки по-силно търсене, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 22 цента, или 0,28%, до 77,81 долара за барел, а цената на фючърсите на американския West Texas Intermediate се повишава с 25 цента, или 0,35%, до 72,49 долара за барел.

Петролът поскъпна с около 2% по време на предходната сесия заради опасения за доставките след съобщения за нарушено предлагане в Либия и все още силното регионално напрежение от войната между Израел и Газа. Въпреки това търговията в понеделник даде начало на седмицата със спад от над 3%.

Възобновените атаки срещу корабите в Червено море от йеменските хути, подкрепящи Палестина, във вторник, които възпрепятсват движението на петролните танкери в района също оказаха подкрепа на цените.

„Цените на петрола все още се колебаят в ниски граници, но инвеститорите с дълги позиции определят настроението на пазара точно в този момент“, заявиха анализатори от Haitong Futures, имайки предвид инвеститорите, които купуват фючърси с очакване цените да се повишат.

„Спадът на запасите от миналата седмица може да е по-скоро сезонна промяна, но помага за облекчаването на натиска върху цените на петрола“, допълват те.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 5,2 млн. барела през седмицата, приключила на 5 януари, твърдят пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт във вторник, в сравнение с прогнозите на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за ръст от 700 хил. барела.

Запасите от бензин обаче са нараснали с 4,9 млн. барела, а запасите от дестилати са се увеличили с 6,9 млн. барела, като и в двата случая резултатите надминават очакванията.

Данните на Администрацията за енергийна информация (EIA) трябва да бъдат публикувани по-късно в сряда.

От Администрацията заявиха във вторник, че световното потребление на течни горива ще нарасне с 1,4 млн. барела на ден през 2024 г. в сравнение с 1,9 млн. барела дневно през 2023 г. Увеличението ще бъде по-слабо заради по-слабата китайска икономика, по-високата ефективност на автомобилите и края на растежа след пандемията през 2023 г.

*Цените са актуални към 9:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още