IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът от прекъсване на доставките в Близкия изток повишава цената на петрола*

Според анализатори потенциалните смущения в Ормузкия проток биха увеличили цените двойно

09:32 | 15.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в понеделник, докато търговците оценяват рисковете от прекъсване на доставките в Близкия изток след ударите на американски и британски сили срещу йеменските хути, атакуващи търговски кораби в Червено море от месеци, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 11 цента, или 0,14%, до 78,40 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се повишава с 2 цента, или 0,03%, до 72,70 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с повече от 2% миналата седмица, за да достигнат най-високите си нива в рамките на деня от началото на годината, след като американските и британските сили нанесоха десетки удари по въздух срещу мишени на хутите, които в продължение на месеци атакуват кораби в Червено море.

„Ескалацията на конфликта в Червено море създава рискове за предлагането“, заяви Уорън Патерсън, ръководител на отдела за изследване на суровини в ING. „Засега обаче това не оказва никакво въздействие върху доставките на петрол. И предполагам, че трябва нещата да се влошат сериозно, преди това да се случи“.

В неделя йеменската групировка заплаши със „силна и ефективна ответна реакция “, след като САЩ нанесоха още един удар през нощта, засилвайки напрежението.

Президентът Джо Байдън каза, че Съединените щати са изпратили лично съобщение до Иран за атаките на хутите.

Няколко компании отклониха своите танкери от маршрута през Червено море, а много от тях промениха курса след ударите в петък, въпреки че търговците все още изчакват да разберат отговора на Иран и да оценят въздействието, което тези атаки ще имат върху доставките в Ормузкия проток, най-важната точка на пресичане на петролния поток в света.

„Тъй като конфликтът в Близкия изток в момента не засяга добива на петрол, рисковата премия, отразена в цените на петрола, сега изглежда незначителна на фона на предполагаемата волатилност при опциите“, коментираха анализатори на Goldman Sachs в бележка.

„Въпреки че според нас е малко вероятно това да се случи наистина, ние смятаме, че цените на петрола биха се повишили с 20% през първия месец от прекъсването на доставките през Ормузкия проток и биха достигнали двойно по-високи стойности ако тези смущения се окажат по-продължителни.

В Либия хора, протестиращи срещу предполагаема корупция, заплашиха да затворят още две петролни и газови съоръжения, след като затвориха находището Шарара, произвеждащо 300 хил. барела дневно, на 7 януари.

В САЩ енергийните и газовите компании се подготвиха за екстремни студове по време на дългия уикенд заради Деня на Мартин Лутър Кинг и очакваха рекордно търсене на газ.

Операторът на електропреносната мрежа в Тексас в неделя отправи призив към обществото за пестене на енергия.

*Цените са актуални към 9:17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още