IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към най-големия си седмичен ръст от началото на войната в Газа*

Силната икономика на САЩ подкрепи перспективите за търсенето на горива

10:03 | 26.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в петък, но са напът да отбележат най-големия си седмичен ръст от октомври насам, тъй като силният икономически растеж в САЩ и сигналите за китайски стимули засилиха очакванията за търсенето на горива, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 33 цента, или 0,40%, до 82,10 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се понижава с 48 цента, или 0,62%, до 76,88 долара за барел.

И двата бенчмарка се насочват към второто си поредно седмично поскъпване и най-сериозния си седмичен ръст от изострянето на конфликта между Израел и „Хамас“ през октомври.

Поевтиняването в петък отчасти се дължи на признаци, че прекъсванията на доставките на петрол в Червено море вероятно ще намалеят, тъй като Китай оказва натиск върху Иран да ограничи атаките на хутите срещу кораби, преминаващи край Йемен, които групировката започна в отговор на ударите на Израел в Газа.

Китайски власти са помолили своите ирански колеги да помогнат за ограничаването на атаките или рискуват да нарушат бизнес отношенията си с Пекин, заявиха източници.

Предишните намеси на САЩ и Великобритания в Червено море не постигнаха успех с опита си да ограничат атаките на хутите и това накара инвеститорите да очакват нови сътресения, коментира Яп Джун Рон, пазарен стратег в IG в Сингапур.

Тези опасения за прекъсване са отразени и при пазарната структура на Брента. Пазарът се намира в т.нар. "backwardation" - структура, при която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки.

Нагласите за търсенето се подобриха, след като данните от четвъртък показаха, че икономиката на САЩ, най-големия потребител на петрол в света, се е разраснала по-бързо от очакваното през четвъртото тримесечие.

Освен това Китай, втория по големина потребител на петрол в света, обяви сериозно намаление на съотношението на банковите резерви, за да стимулира икономическия растеж.

Под влияние на техническите фактори петролните пазари навлязоха във „фаза на растеж в краткосрочен план", заяви Келвин Уон, пазарен анализатор в OANDA в Сингапур.

„Облекчаването на изсикванията за минимални резерви от централната банка на Китай стимулира още повече цените", добави Уон.

Тази седмица петролът бе подкрепен и от по-голямо от очакваното намаление на запасите от суров петрол, както и от прекъсването на доставките на горива след атаката на украински дрон срещу петролна рафинерия в южната част на Русия.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още