IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите за четвъртото тримесечие вероятно ще са най-добрите за 2023 г., но има уловка

Въпросът е какво предстои през първото тримесечие на тази година

09:52 | 03.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Финансовите резултати от този сезон на отчетите се оказаха голяма изненада – четвъртото тримесечие се очертава да е най-доброто за 2023 г., пише CNBC.

Въпреки продължаващите макроикономически притеснения, които попречиха на търсенето и натежаха върху настроенията на потребителите, почти в средата на сезона на отчетите резултатите очевидно са доста по-добри, отколкото мнозина очакваха.

Това, което подкрепи печалбата на компаниите през периода – по-големият акцент върху контрола на разходите и ефективността, както и значително понижените очаквания.

Отчетите на редица особено важни компании от S&P 500 като Amazon, Meta, Apple, Chevron, ExxonMobil, Merck и Bristol Myers Squibb донесоха по-голям растеж на общия резултат за четвъртото тримесечие.

LSEG, преди известна като Refinitiv, сега вижда почти 8% увеличение на ръста на показателите през този сезон. Това е много по-добре от очакваните само преди три седмици 4,7%, точно преди големите банки да отчетат своите резултати.

По-добрите от очакваното резултати на три сектора са особено забележителни:

  • Енергетика – 90% от компаниите надминаха очакванията за финансовите си показатели, като печалбата е с близо 14% над прогнозираното.
  • Здравеопазване – 85% от играчите надминаха прогнозите, а печалбата е с близо 11% нагоре спрямо очакваното.
  • Технологии – 84% от команиите записаха по-добри резултати от прогнозите, а печалбата им е с 5% по-висока от очакваното.

Що се отнася до S&P 500 като цяло, текущият темп на растеж на печалбата на акция за четвъртото тримесечие от 7,8% надвишава ръста от 7,5%, наблюдаван за цялото трето тримесечие, и сега е най-високият за годината.

В момента 80% от резултатите на компаниите от S&P 500 надминават прогнозите, което леко надвишава обичайната тенденция. Данните пък са с повече от 6% над очакванията – не точно ръста от 7-8%, наблюдаван през предходните две тримесечия, но все пак много силен ръст.

Едно много важно уточнение: тези силни данни бяха обявени, след като очакванията за финансовите резултати се понижиха с наближаването на сезона на отчетите. На 1 октомври резутатите на компаниите от S&P 500 за четвъртото тримесечие се очакваше да нараснат с 11% на годишна база, според LSEG.

Въпреки че картината като цяло се подобри от началото на 2024 г., резултатите все още се доста под това, на което Wall Street се надяваше само преди четири месеца.

Колкото и добри да са данните за четвъртото тримесечие, все още не се вижда добра инерция, която да се запази в бъдеще. Очакванията за резултатите за първото тримесечие и за цялата 2024 г. спаднаха от 1 януари насам, след като много компании дадоха предпазливи прогнози през този сезон на отчетите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 03.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още