IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващото напрежение между САЩ и хутите подкрепя ръста в цените на петрола*

Атаките на украински дронове срещу най-голямата рафинерия в Южна Русия засилват опасенията на инвеститорите

10:20 | 05.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в понеделник, възстановявайки се от резките спадове миналата седмица, след като Вашингтон се закани да атакува отново подкрепяната от Иран групировка на хутите в Близкия изток, след като украински дронове удариха най-голямата рафинерия в южната част на Русия, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 19 цента, или 0,25%, до 77,52 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се повишава с 9 цента, или 0,12%, до 72,37 долара за барел.

И двата бенчмарка приключиха миналата седмица със спад от около 7%, след като по-силните от очакваното данни за работните места в САЩ сигнализираха, че лихвите може да бъдат намалени по-късно. Същевременно се появиха спекулации за прекъсване на конфликта между Израел и „Хамас“ .

„Надеждите за примирие между Израел и „Хамас“ подкрепиха този спад на цените миналата седмица“, коментираха анализатори на ING в бележка.

Инвеститорите остават предпазливи за всякаква ескалация на конфликта в Близкия изток, след като САЩ сигнализираха за нови удари срещу подкрепяните от Иран групировки в региона в отговор на смъртоносна атака срещу американски военни в Йордания.

САЩ продължиха с борбата си срещу йеменските хути, нанасяйки редица удари срещу тях в събота, след като нападенията на търговски кораби от бунтовниците доведоха до нарушения по ключови маршрути за доставка на петрол, макар че доставките до голяма степен не бяха засегнати.

„Като се има предвид, че американските военни избягват да атакуват директно Иран, смятаме, че преговорите за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ ще вземат превес и ще намалят напрежението в Близкия изток", заяви анализаторът на Commonwealth Bank Вивек Дхар.

„Петролните пазари вероятно ще продължат да отчитат рисковете от прекъсване на доставките в Близкия изток“, коментира анализаторът в бележка до клиенти в понеделник, добавяйки, че това вероятно ще задържи цената на фючърсите върху Брента под 80 долара за барел.

В петък Министерството на правосъдието на САЩ съобщи за обвинения за избягване на санкции и конфискации, свързани с мрежа за трафик на петрол, която според него финансира иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция.

То конфискува над 520 хил. барела ирански петрол, ирански петрол, за който са наложени санкции, на борда на танкера Abyss, който е пуснал котва в Жълто море по пътя за Китай.

Бюджетът на Иран предвижда продажби на петрол в размер на 1,35 млн. барела дневно за иранската година, започваща през март 2024 г., което представлява около 1,3 % от световното предлагане от 103,5 млн. барела дневно, сочат прогнози на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В Русия два украински дрона удариха най-голямата петролна рафинерия в южната част на страната в събота, заяви източник от Киев пред Ройтерс, което беше една от последните атаки, които свиха руският износ на нафта, използвана в нефтохимическата промишленост.

Лукойл, която притежава рафинерия във Волгоград, произвеждаща 300 хил. барела на ден, по-късно заяви, че съоръжението работи нормално.

В САЩ електрозахранването в петролната рафинерия на BP с капацитет 435 хил. барела дневно в Уайтинг, Индиана, беше възстановено до обяд в петък, но източници заявиха, че компанията все още не е определила дата за възстановяване на работата в завода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още