IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават стабилни на фона на високите запаси в САЩ*

Прогнозата на Администрацията за енергийна информация на САЩ създава предпоставки за балансиран пазар

10:15 | 07.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола са стабилни в сряда, след като данните за американските петролни запаси отчетоха по-силен ръст от очакваното и САЩ рязко намалиха прогнозата си за добива, успокоявайки опасенията за потенциално свръхпредлагане, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват с 2 цента, или 0,03%, до 78,57 долара за барел, а цената на американския West Texas Intermediate се повишава с 1 цент, или 0,01%, до 73,32 долара за барел.

Данните на Американския петролен институт (API) показват, че запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 670 хил. барела през седмицата до 2 февруари, доста под прогнозите за увеличение на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за 1,9 млн. барела.

Седмичните данни на американското правителството за петролните запаси ще бъдат публикувани по-късно в сряда.

За 2024 г. Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) намали прогнозите си за ръст на добива на петрол със 120 хил. барела на ден до 170 хил. барела дневно, значително по-ниско от миналогодишното увеличение на добива от 1,02 млн. барела дневно.

Администрацията също прогнозира, че производството в САЩ няма да надхвърли рекорда от декември 2023 г. от над 13,3 млн. барела на ден преди февруари 2025 г.

Прогнозата подкрепя тезата, че пазарът на петрол ще остане балансиран през 2024 г., смятат анализатори от Haitong Futures, които добавят, че очакват цените на петрола да се движат в диапазон с 10 долара под или над сегашните си нива.

Междувременно посланици от САЩ, Катар и Египет се опитват чрез дипломация да преодолеят различията между Израел и „Хамас“ като част от плана за прекратяване на войната в Газа, след като палестинската групировка отговори на предложение за прекъсване на боевете и освобождаване на заложници.

Търговците продължават да следят внимателно ситуацията в Близкия изток, особено атаките срещу кораби от подкрепяните от Иран хути по ключови маршрути в Червено море, които доведоха до нарушения в трафика през Суецкия канал, най-бързия морски път между Азия и Европа и този, през който преминава почти 12% от световната търговия с петрол.

Във вторник хутите заявиха, че са изстреляли ракети и са нанесли щети на два кораба в Червено море.

„Предвид по-сериозния геополитически риск, търговията в ограничения диапазон и липсата на рискова премия може да изненада някои", коментираха анализаторите на ING Уорън Патерсън и Ева Манти в бележка.

„Важно е да не забравяме, че макар да виждаме смущения в търговските потоци в резултат от развитието на събитията в Червено море, добивът на петрол остава непроменен."

Подсилвайки предлагането на петрол, консорциум, воден от Exxon Mobil, който контролира целия добив на петрол в Гвиана, добива около 645 хил. барела на ден в южноамериканската страна, спрямо около 400 хил. барела дневно в края на 2023 г.

*Цените са актуални към 9:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още