IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще набере до 2,2 млрд. евро от продажбата на дял в Deutsche Post

Държавната банка за развитие KfW ще се раздели с до 50 млн. акции на дружеството

15:25 | 07.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германската държавна банка за развитие KfW планира да набере до 2,2 млрд. евро чрез продажба на дял в бившия държавен пощенски монополист на страната Deutsche Post AG.

Банката се стреми да продаде до 50 млн. акции, или 4% дял в компанията, според условията на сделката, разгледани от Bloomberg News.

Акциите се предлагат на цена в променлив диапазон от пазарната, която в момента е 42,56 евро, до 43,45 евро по ускорена процедура.

Делът на KfW в Deutsche Post ще бъде намален до около 16,5% от сегашните 20,5%.

Плановете за намаляване на държавните дялове в Deutsche Post и Deutsche Telekom AG за укрепване на държавните ресурси бяха подкрепени от Германските свободни демократи, коалиционен съюзник на канцлера Олаф Шолц.

Германското правителство планира да използва приходите от сделката за укрепване на държавния железопътен оператор Deutsche Bahn AG и разширяване на свързаната инфраструктура, според изявление на финансовото министерство.

Акциите на Deutsche Post поевтиняха с 2,9% в предпазарната търговия на Tradegate в сравнение със затварянето на Xetra във вторник на ниво от 44,41 евро.

JPMorgan, Bank of America и Deutsche Bank организират продажбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още