IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Смарт Органик" ще търси до 19,6 млн. лева от инвеститорите

Започва процедурата по прехвърлянето на акциите на дружеството от beam на основен пазар

12:58 | 12.02.24 г.
Снимка: Смарт Органик АД
Снимка: Смарт Органик АД

Производителят на биохрани „Смарт Органик“ започва процедурата по прехвърляне на акциите си от пазара за малки и средни предприятия beam на основен пазар на Българската фондова борса (БФБ).

Дружеството свиква извънредно общо събрание на акционерите на 19 март, на което да бъде одобрено прехвърлянето, както и увеличение на капитала. Документите за заседанието са публикувани на сайта x3news.com.

Компанията ще търси от инвеститорите до 19,6 млн. лева, като ще предложи малко над 1 млн. акции по 19 лева всяка.

Акционерите ще гласуват и промени в устава на „Смарт Органик“ във връзка с увеличението на капитала и прехвърлянето на акциите на основен пазар на БФБ-София. Ще бъде избран и нов съвет на директорите за петгодишен мандат.

От beam към основен пазар

Дружеството обяви намерението си да прехвърли акциите си от пазара за малки и средни предприятия на основен пазар по време на Investor Finance Forum, организиран от Investor.bg, през ноември 2023 г.

Тогава главният изпълнителен директор на компанията Яни Драгов коментира, че набраният капитал на beam е позволил на дружеството да продължи да изпълнява инвестиционната си програма. По думите му компанията е станала по-популярна, получила е повече медийно внимание и е станала по-атрактивна и като работодател.

За дружеството преместването на акциите му на основен пазар е следващата крачка от развитието му, а набраните средства от увеличението на капитала ще продължи да инвестира в капацитета и производството.

Това е първата компания, която се прехвърля от пазар beam на основен пазар. Компанията се листна успешно на пазар beam, като набра тогавашния максимум от близо 6 млн. лева от продажбата на 310 хил. акции по 18,9 лева всяка.

Със средствата „Смарт Органик“ построи нова фабрика в Божурище, която ще заработи в следващите месеци. С новите набрани средства ще бъде изградена още една производствена база там.

Увеличение на капитала

Дружеството ще предложи на инвеститорите до 1 031 000 нови акции с номинална стойност 1 лева и емисионна стойност 19 лева (при 18,9 лева при първичното публично предлагане на beam през ноември 2021 г.).

Това означава, че компанията цели да набере почти 19,6 млн. лева от инвеститорите. Предлагането ще се счита за успешно при реализирани минимум 500 хил. акции, което означава набрани 9,5 млн. лева.

Мениджър на емисията е „Карол“.

Във връзка с предлагането ще бъдат издадени 10 310 000 права. Една нова акция ще се придобива с 10 права.

Точните дати за пускането и търговията с правата и записването на акции ще станат ясни след одобряването на увеличението на капитала от акционерите и на проспект от Комисията за финансов надзор.

Във връзка с прехвърлянето на акциите на основен пазар на БФБ и увеличението на капитала акционерите ще гласуват и съответните промени в устава на „Смарт Органик“. Отделно се предлага нов съвет на директорите в състав Яни Драгов, Боян Джамбазов и Теодора Караджова, като от управителния орган ще бъдат освободени Константин Драгов и Ралица Йорданова.

Акциите на „Смарт Органик“ поскъпват с почти 54% в последната година, а пазарната капитализация на дружеството надвишава 214,4 млн. лева. Последната цена, на която са сключвани сделки с акции на дружеството, е 20,8 лева.

Свързани компании:

Смарт Органик АД(SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още