IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците с опции залагат на двойно по-бързи съкращения на лихвите от ЕЦБ

Паричните пазари в Европа смятат, че ЕЦБ ще понижи лихвите си с 1,5 пункта до юни

21:54 | 12.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Един европейски трейдър използва опции, за да се обзаложи, че Европейската централна банка ще разхлаби паричната политика с два пъти по-бърз от очаквания в момента темп, пише Bloomberg.

Паричните пазари залагат на 1,5 пункта намаления на лихвените проценти до юни, според суапове, обвързани с датите на срещите за определяне на паричната политика. Това е много повече, отколкото в началото на годината, когато три намаления от по 0,25 пункта бяха консенсусната прогноза на фона на опасения за перспективите за растеж.

Въпреки това поредица от силни икономически данни в САЩ разсеяха тези тревоги, като накараха търговците да намалят залозите за това колко Федералният резерв ще намали лихвените проценти. което ще се отрази и на Европа. Един търговец се е възползвал от това отстъпление, като е закупил опции, обвързани с тримесечни фючърси върху Euribor, които ще се изплатят, ако ЕЦБ понижи депозитната лихва със 75 базисни пункта до 3,25%, според двама базирани в Лондон търговци, които са поискали да останат анонимни, защото не са упълномощени да говорят по темата публично.

Търговията цели максимална печалба от 8,3 млн. евро, или около десет пъти повече от първоначалните разходи. Цената е намалена чрез изписване на „put” опции, което потенциално може да доведе до неограничени загуби, ако централната банка неочаквано реши да затегне паричната политика. Въпреки това сделката може да бъде прекратена по всяко време, което свежда до минимум шансовете за голяма загуба в първоначалната позиция.

Ревизираните данни за растежа на еврозоната през четвъртото тримесечие тази седмица се очаква да потвърдят, че икономиката е претърпяла стагнация, разминавайки се с техническа рецесия, показва проучване на Bloomberg. Икономиката на Германия вероятно не е успяла да се върне към растежа в началото на годината, сочи проучването, както и прогнозите на Бундесбанк. В по-далечна перспектива икономистите очакват над 50% шанс за рецесия в еврозоната в сравнение с около 50% за САЩ и Великобритания.

„Времето за промяна на курса на паричната политика наближава“, каза членът на Управителния съвет Фабио Панета на годишното събитие Assiom Forex в Генуа през уикенда, добавяйки, че няма признаци за сериозно ускоряване на икономиката в зоната с единна валута. Марио Сентену миналата седмица също заяви, че „не трябва икономиката да губи инерцията си - това е основната ми тревога за Европа“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още