IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският фондов пазар остава далеч от потенциала си

ЕС се лишава от трилиони долари капитал за своите компании

07:00 | 29.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Рекордното начало на годината за американския борсов индекс S&P 500 беше последвано наскоро от общоевропейския Stoxx Europe 600, който достигна исторически пик и надмина предишния си връх от януари 2022 г. Наблюдателите на акциите са свикнали европейските книжа да изостават от бързо растящите американски индекси. Между 2009 г. и 2023 г. общият ръст на S&P 500 беше пет пъти по-голям от този на Euro Stoxx 50, индекс на водещите акции в еврозоната (в местна валута). Бизнесът все още мечтае да се листне на борсите в Ню Йорк, а не в Париж или Амстердам. Американските фондови пазари са по-дълбоки и по-ликвидни, инвеститорите обикновено са по-малко отбягващи риска и регулирането е по-малко обременително.

Въпреки това фонд мениджърите все още надушват възможност за покупки. Европейските акции се търгуват близо до рекордна отстъпка спрямо акциите в Америка, където по-силният технологичен сектор стимулира ръста на цените след световната финансова криза от 2007-08 г. 

Европейските банки са готови да върнат над 120 милиарда евро на акционерите чрез обратно изкупуване и дивиденти след огромните си печалби поради високите лихвени проценти. И макар еврозоната да страда от слаб икономически растеж, отшумяването на шока от скока в енергийните цени и перспективата за намаляване на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) може да подпомогне инвеститорите.

Европейският пазар предлага нещо различно. Той има набор от антициклични акции и такива на растежа, включително банки, фармацевтични компании и търговци на дребно на луксозни стоки. Granolas, наскоро измислен акроним за 11-те най-добре представящи се акции в Европа, включва световния лидер на пазара на лекарства против затлъстяване Novo Nordisk, компанията за чипове ASML и хранителния гигант Nestlé. Тази група има обща възвръщаемост, равна на тази на технологичните акции от Великолепната седморка на Wall Street от началото на 2021 г. Въпреки че Granolas доминират европейските пазари в същата степен, в която компании като Apple, Amazon и Nvidia го правят в САЩ, те са по-разнообразна група.

Това означава, че европейските компании могат да бъдат важен диверсификатор на портфейлите. Те обикновено са и по-глобални. Около 60 процента от продажбите на европейски компании са извън Европа, докато много американски фирми са по-фокусирани върху вътрешните пазари. Инвеститорите се редят за акции на европейски компании за луксозни стоки с експозиция към Китай, например, докато напрежението между Вашингтон и Пекин нараства.

Но фондовите пазари на ЕС могат и трябва да се стремят да бъдат нещо повече от просто алтернатива на американския технологичен сектор, пише Financial Times в редакционен коментар. Европейските компании са твърде зависими от банките за финансиране. Един по-голям, по-дълбок и по-интегриран европейски пазар на акции би помогнал на фирмите да растат и да поемат по-добре разходите и би отключил икономически растеж в целия континент.

Първо, ЕС трябва да ускори дългогодишните си усилия за консолидиране на своите фрагментирани капиталови пазари. Има множество борси, клирингови къщи и закони за ценни книжа. Хармонизирането може да отключи трилиони евро във вид на по-дълбоки и по-ликвидни пулове от капитал, които биха могли да подпомогнат оценките на акциите и да привлекат IPO (първични публични предлагания – бел. прев.) активност.

Второ, 27-членният блок трябва да мобилизира повече от своята финансова мощ откъм пенсионни фондове и инвеститори на дребно. Домакинствата в ЕС държат една трета от финансовите си активи в кеш, изчислява аналитичният център New Financial, като допълнителни 1,8 трилиона евро – 11 процента от брутния вътрешен продукт на ЕС – могат да бъдат генерирани, ако те увеличат капиталовите си инвестиции само с 5 процентни пункта.

Трето, ЕС трябва да промени имиджа си. Съюзът има репутация сред инвеститорите като свръхрегулиран и неподходящ за стартиращи фирми, които се стремят да се разширят. Но той създава иновативни предприятия. Наскоро Microsoft сключи партньорство с Mistral, френски AI стартъп. Един по-добре свързан европейски пазар би допринесъл за намаляване на бюрокрацията, като същевременно освободи капитал за стартиращите фирми.

На фона на изискванията на климатичния преход и технологичната конкуренция, Брюксел остава ангажиран с идеята за съюз на капиталовите пазари. Но политиката си остава пречка. Лидерите на ЕС се борят да постигнат съгласие по реда и условията. Докато не го направят, европейските фондови пазари ще останат в сянката на Америка - и доста под потенциала си, завършва британското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още