IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция предлага старт на Съюза на капиталовите пазари с по-малко членове

Финансовият министър Брюно льо Мер предлага първоначално инициативата да започне с членовете, които искат това

13:35 | 23.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Франция предложи в петък страните членки на Европейския съюз (ЕС), които подкрепят създаването на Съюз на капиталовите пазари, първоначално да продължат напред с идеята сами, за да ускорят проекта, който се влачи от десетилетия, съобщава Ройтерс.

Говорейки на среща на финансовите министри на ЕС в белгийския град Гент, френският финансов министър Брюно льо Мер каза, че Съюзът на капиталовите пазари е жизнено важен, за да се мобилизират частни средства за инвестиции, нужни в изкуствения интелект и преход към неутрална към климата икономика.

Франция и Германия изчисляват, че зеленият и цифровият преход на европейската икономика изискват около 500 млрд. евро допълнително частно финансиране всяка година – пари, които могат да потекат само ако е по-лесно да се инвестира в за момента силно фрагментираните европейски капиталови пазари.

Напредъкът по проекта е бавен, тъй като е трудно да се открие общ знаменател сред множеството различни финансови системи и правни култури в 27-те страни членки на ЕС, твърдят официални лица.

„Опитвам се от над 6 години да изградя съюз на капиталовите пазари. Заключението ми е, че започването с 27 страни членки не е възможно“, каза Льо Мер пред репортери.

„Искаме днес да започнем в Гент съюз на капиталовите пазари на доброволна база. Ако в началото имаме 3-4 страни, които се присъединяват към инициативата, това ще е добра база“, каза той.

Очаква се финансовите министри на ЕС да публикуват изявление за нуждата да се ускори работата по съюза на капиталовите пазари, правейки го приоритет за следващата Европейска комисия, която ще започне работа в края на годината.

Льо Мер обаче заяви, че това не е достатъчно.

„Изявлението днес не е достатъчно. И ми писна от обсъждания. Писна ми от празни изявление. Наистина ли мислите, че Китай и САЩ ще бъдат впечатлени от нашите изявление? Имаме нужда от решения“, каза той.

Проектът за Съюз на капиталовите пазари, стартиран през 2014 г., има за цел да улесни частният капитал да бъде инвестиран отвъд границите в ЕС, уеднаквявайки националните правила относно несъстоятелността, проспектите, данъчното облагане на капиталовите печалби, изискванията за листване или различното данъчно третиране на дълга и собствен капитал освен всичко другото.

Льо Мер заяви, че инициативата, която иска да стартира в петък, ще включва доброволно подчиняване на единен надзор на ЕС върху банките, фондовите борси и управлението на активи, участие в установяването на европейски спестовен продукт, чийто детайли ще бъдат уточнени допълнително, и доброволно участие в същите правила за секюритизация. Льо Мер не предостави допълнителни детайли.

Германският финансов министър Кристиан Линднер заяви, че също се надява на по-бърз напредък, но все пак иска всички 27 страни членки да бъдат включени.

„Двустранните инициативи или в по-малки кръгове са възможни, не е изключено, но целта трябва да бъде всички да вървим напред заедно“, каза Линднер при влизането си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още