IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на Wall Street се топи преди новата порция икономически данни*

Трейдърите гледат с тревога към Федералния резерв и липсата на ясни сигнали от страна на централната банка относно паричната политика

17:50 | 28.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните американски борсови индекси започват сесията със спадове, докато инвеститори и икономисти очакват новите данни за инфлацията в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно тази седмица, пише Ройтерс.

Въпросните данни ще окажат влияние върху залозите относно това кога Федералният резерв на САЩ ще започне да облекчава своята парична политика.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчита спад от 0,44% до 38 802,28 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,24 на сто до 5065,88 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтрива 0,54% от стойността си, смъквайки се до равнище от 15 949,26 пункта.

За разлика от борсовото рали от миналата седмица, подхранвано от интереса около акциите на разработчиците на изкуствен интелект и чипове, през предходните два дни търговията на Wall Street е смесена.

Доказателствата за устойчиво високата инфлация, стабилната икономика и нежеланието на някои представители на Фед да се насочат към понижаване на лихвите накараха трейдърите да отложат залозите за облекчаване на паричната политика на американската централна банка за юни от март преди това.

Хората със сигурност са притеснени, че данните може да покажат, че инфлацията все още е висока, изтъква Джо Салуци от Themis Trading.

Данните от сряда потвърдиха, че икономиката на САЩ е нараснала със солиден темп през четвъртото тримесечие на фона на силните потребителски разходи, но изглежда, че е загубила известна скорост в началото на новата година.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 28 февруари. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 28 февруари.

Молбите за помощи при безработица и данните за производствената активност се очакват през следващите дни, като данните ще бъдат анализирани за допълнителни улики относно силата на икономиката и перспективите за лихвените проценти.

Фокусът на инвеститорите пада и върху коментарите на управителя на Федералния резерв на Атланта Рафаел Бостик и ръководителя на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс, които ще говорят по-късно през деня.

Акциите на Alphabet поевтиняват с 1,65 на сто, докато тези на Nvidia изтриват 1,7% от стойността си. Цените на книжата на Microsoft и Apple се понижават съответно с 0,5% и 0,6 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 4,289% и 4,424 на сто.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, отчита ръст от 0,11% до 103,95 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се покачва с 0,6% до 84,15 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпват с 0,7 на сто до 79,42 долара за барел.

Златото междувременно запазва стойност от 2043,90 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още