IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва леко в очакване на ключови данни*

Мечите настроения по отношение на търсенето преобладават на пазара

10:06 | 12.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават по време на търговията във вторник, тъй като геополитическото напрежение в Близкия изток засилва безпокойството на инвеститорите, но ръстовете им бяха ограничени заради слабото търсене в момент, в който пазарът очаква месечни доклади от петролните агенции, пише Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват с 37 цента, или 0,45%, до 82,58 долара за барел, докато цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 29 цента, или 0,37%, до 78,22 долара за барел.

Въпреки че войната между Израел и палестинската групировка „Хамас“ не е предизвикала значителни прекъсвания при доставките на петрол, подкрепяните от Иран йеменски хути атакуват кораби в Червено море и Аденския залив от ноември насам, както те казват, „от солидарност с палестинците“.

В понеделник пристанищни и малки градове в западната част на Йемен бяха засегнати от възушни удари, за които се смята, че са нанесени от американско-британската коалиция. Във вторник хутите заявиха, че са атакували с ракети американски кораб в Червено море.

Перспективите за по-слабо търсене и нарастващо предлагане от производителите извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ограничават ръстовете на цените.

„Мечите настроения при търсенето и нарастващото предлагане извън ОПЕК почти не позволяват на пазара да бъде оптимистично настроен по отношение на цените на петрола в този момент“, коментира Серена Хуанг, ръководител на анализите за Азиатско-Тихоокеанския регион във Vortexa.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) очаква предлагането на петрол да нарасне до рекордно високо ниво от около 103,8 млн. барела на ден, почти изцяло благодарение на производители извън ОПЕК+, включително Съединените щати, Бразилия и Гвиана.

Междувременно вносът на суров петрол в Китай е нараснал през първите два месеца на годината спрямо същия период на 2023 г., но беше по-слаб от предходните месеци, продължавайки тенденцията на по-слабо търсене от страна на най-големия купувач в света.

Към момента пазарът очаква прогнози за търсенето от месечните доклади на ОПЕК, МАЕ и Администрацията за енергийна информация.

"Макар да смятаме, че оценките ще останат до голяма степен непроменени, всяко изненадващо повишение ще облекчи опасенията за търсенето", пишат анализатори от ANZ.

*Цените са актуални към 9:48 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още