IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите в света раздадоха рекордни дивиденти за 1,66 трлн. долара през 2023 г.

Очакванията са тази година сумата да бъде дори по-голяма

10:15 | 13.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световните дивиденти са ударили рекордните 1,66 трлн. долара миналата година, показва доклад на фонд мениджъра Janus Henderson Group, който очаква нов исторически връх през 2024 г., съобщава Bloomberg.

Изплащанията на дивиденти са се увеличили с 5% през 2023 г., се вижда от доклада. Почти половината от растежа се дължи на банковия сектор, който възнаграждава акционерите след рязък ръст на печалбата заради кредитирането.

Това е трети пореден рекорден връх за дивидентите след кратък спад по време на пандемията от 2020 г. Janus Henderson очаква общите дивиденти да ударят нов рекорд от 1,72 трлн. долара тази година, което е с 3,9% повече на годишна база.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Данните предполагат, че корпоративните баланси са устойчиви въпреки забавянето на световната икономика и по-високите разходи за обслужване на дълговете. Това е и сигнал за ползите за банковия сектор от по-високите лихви.

„Корпоративните парични потоци в повечето сектори остават силни и това предоставя много огнева мощ“, казва Бен Лофтхаус, ръководител на отдела за капиталова печалба на световно ниво в Janus Henderson.

Сред компаниите по света 86% или са увеличили диведентите си, или са ги оставили без промяна миналата година. Значителни повишения се виждат още при технологиите, производството на превозни средства и енергетиката.

22 държави, включително САЩ, Франция, Германия, Италия, Канада, Мексико и Индонезия са предоставили рекордни плащания. Европа, без Великобритания, е допринесла с 40% за глобалното увеличение, тъй като плащанията от региона са нараснали с 10,4% на основна база до рекордните 300,7 млрд. долара, добавя MarketWatch.

Япония също е допринесла силно за ръста на световните дивиденти, като 91% от компаниите или са увеличили плащанията, или са ги оставили без промяна.

САЩ обаче са допринесли най-значително за ръста на световните дивиденти, макар че увеличението на плащанията от 5,1% съответства на средната стойност на глобално ниво, казва Janus Henderson.

От гледна точка на бизнес секторите банките са увеличили най-много дивидентите си, разпределяйки 220 млрд. долара през 2023 г. - скок от 15% на годишна база. Сумата се равнява на 26% от общите световни плащания. China Construction Bank (4) и JPMorgan Chase (9) са в топ 10 на компаниите, изплатили дивиденти, за 2023 г.

Най-голямо отрицателно влияние идва от миннодобивния сектор, чийто плащания са се свили с 23 млрд. долара на годишна база, или с 11,5%, включително с липсата на специални дивиденти.

Пет американски компании влизат в топ 10, като два технологични гиганта – Microsoft и Apple, завземат съответно първо и второ място. Макар че доходността по дивидентите на двете компании е едва 0,74% и 0,56% съответно, пазарната им капитализация от 3 трлн. долара и 2,6 трлн. долара прави плащанията огромни.

Останалите компании в топ 10 са Exxon Mobil (3), PetroChina (5), BHP Group (6), China Mobile Limited (7), Johnson & Johnson (8) и A.P. Moller-Maersk (10). Общо 10-те компании са изплатили 136,1 млрд. долара, или 8,2% от дивидентите на световно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още