IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Охлаждането на оптимизма около чиповете хвърли сянка върху Wall Street

Борсово търгуваният фонд VanEck Semiconductor ETF се понижи с близо 2%, като акциите на Nvidia поевтиняха с 1,1%

22:30 | 13.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето основни щатски борсови индекси приключиха сесията с понижения на фона на охладения оптимизъм сред инвеститорите около акциите на производителите на чипове, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,10 на сто до 39 043,32 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 0,19 на сто до 5165,31 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа понижение от 0,54% до 16 177,77 пункта.

Акциите на Nvidia поевтиняха с 1,1%, докато тези на Meta Platforms отчетоха ценови спад от 0,8 на сто. Борсово търгуваният фонд VanEck Semiconductor ETF се понижи с близо 2%, като това е трета сесия на спад за последните четири дни на търговия.

Пазарите остават под влиянието и на последните данни за инфлацията в САЩ, която отново се ускорява през февруари. Ръстът на индекса на потребителските цени се e ускорил до 0,4% на месечна и 3,2% на годишна база. Месечният ръст e в съответствие с очакванията, но годишният темп e малко над консенсусната прогноза за 3,1% на Dow Jones.

Миналата седмица гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че централната банка на САЩ се доближава до увереността, от която се нуждае, за да започне да намалява лихвените проценти.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 13 март. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 13 март.

„Изчакваме да станем по-уверени, че инфлацията се движи устойчиво към 2%“, посочи гуверньорът на регулатора, докато отговаряше на въпроси пред банковата комисия към Сената. „Когато си осигурим тази увереност, ще бъде уместно да започнем да намаляваме нивото на ограничаване“, добави той.

Коментарите на Пауъл подкрепят сигналите на други представители на Фед относно момента на започване на понижаване на лихвите, което се очаква да се случи през следващите няколко месеца.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 4,19% и 4,341 на сто.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчете спад от 0,15% до 102,81 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент нарасна с 2,53% до 83,99 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпнаха с 2,72% до 79,67 долара за барел.

Цената на златото записа повишение от 0,7% до 2181,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още