IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на автомобили "Син Карс" отчита 252 хил. лв. загуба за 2023 г.

Компанията цели да приключи преговорите с голям автомобилен производител за доставка на компоненти през тази година

11:23 | 14.03.24 г.
Снимка: Син Карс Индъстри АД
Снимка: Син Карс Индъстри АД

Производителят на спортни и състезателни автомобили и електромобили „Син Карс Индъстри“ АД отчита загуба за 2023 г. и продължава преговорите с голяма компания за производство на автомобили за сделка за части и компоненти.

Българската компания очаква да финализира преговорите през тази година и ако резултатът е положителен, това ще е сериозна възможност за оттласкване.

Отчетът на компанията, публикуван на сайта x3news.com, показва силен ръст на разходите за материали, който изсмуква съществена част от и без това ограничените ѝ ресурси, след като увеличението на капитала през 2022 г. пропадна.

Дружеството е прилагало временни мерки за оптимизация на разходите за административен и обслужващ персонал и на заплатите като цяло, но недостатъчните средства са основно предизвикателство пред увеличаването на производството.

Дейност

През миналата година дружеството е поддържало дейността си благодарение на наличните материални запаси, подсигурени през 2022 г., както на закупените нови материали за над 4,6 млн. лева.

Общите разходи за материали на „Син Карс Индъстри“ през 2023 г. достигат почти 4,7 млн. лева в сравнение с 1,8 млн. лева за 2022 г., което е 2,6 пъти повече на годишна база. Близо три пъти нарастват и разходите за външни услуги до 831 хил. лева от 288 хил. лева година по-рано.

Разходите за персонал през 2023 г. достигат 175 хил. лева при 166 хил. лева за 2022 г., като нарастват с малко над 5% на годишна база. Заради отчетената загуба ръководството на дружеството не е получавало плащания.

Общите разходи на компанията за 2023 г. достигат 5,86 млн. лева при над 2,1 млн. лева година по-рано, или са почти три пъти по-големи на годишна база.

Същевременно общите приходи са за близо 5,6 млн. лева спрямо 1,9 млн. лева година по-рано, което също представлява почти троен ръст на годишна база.

През миналата година са продадени 7 електромобила L CITY Koffer, от които приходът е за 668 хил. лева, или по 95 хил. лева средно на брой. Автомобилите са доставени на клиенти в България, Испания, Германия и Сърбия. Останалите приходи са от продажби на агрегати, модули и компоненти.

За 2023 г. компанията отчита 252 хил. лева загуба при 228 хил. лева за 2022 г. Дружеството си е осигурило револвираща кредитна линия от ББР за оборотни средства в размер на 3,9 млн. лева.

В последната година акциите на „Син Карс“ поевтиняват с близо 40%, а пазарната капитализация е малко под 9,7 млн. лева.

Свързани компании:

Син Карс Индъстри АД(SIN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още