IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола са под влиянието на съкратения добив от Русия и по-слабия долар*

Те остават почти непроменени спрямо предходната сесия

08:46 | 26.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола остават почти непроменени във вторник, след като нараснаха в предходната сесия, на фона на смесената оценка на инвеститорите за загубата на капацитет от руските рафинерии след атаките на Украйна през последно време. Но лекото отслабване на долара предложи известна подкрепа, предава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за май поскъпват със 7 цента до 86,82 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 6 цента до 82,01 долара за барел.

Брентът поскъпна с 1,5% в сесията в понеделник, а WTI прибави 1,6%, след като руското правителство нареди на компаниите да намалят добива през второто тримесечие, за да отговорят на целта от 9 млн. барела дневно, която е в унисон с ангажиментите към ОПЕК+.

Русия, която е сред трите водещи производителки на петрол в света и един от най-големите износители на петролни продукти, е подложена напоследък на атаки срещу петролните ѝ рафинерии от Украйна, които според анализатори от Goldman Sachs са неутрализирали капацитет за около 900 хил. барела дневно вероятно за седмици напред, а в някои случаи дори за постоянно.

„Последиците от нарушаването на процеса по рафиниране върху цените на суровия петрол са смесени с „мечи“ ефект от спада на търсенето от рафинериите и „бичи“ ефект от възможно намаляване на износа на петрол на Русия“, отбелязват анализаторите.

След украинско нападение с дрон в събота руският петролен производител „Роснефт“ затвори нефтопреработвателния си завод в рафинерията в Куйбишев, Самарска област.

Макар че последиците от нападенията и съкращенията на добива от Русия все още не са ясни, малко по-слабият долар от предходната сесия дава известна подкрепа на цените.

По-слабият долар обикновено прави покупките на петрол в други валути по-евтини, а това може да подкрепи общото търсене.

„Американският долар може да остане под натиск предвид очакваното понижаване на лихвите от Фед по-късно тази година, а това може да се окаже „бичи“ фактор за цените на петрола“, коментира независимият пазарен анализатор Тина Тън.

Растящите геополитически рискови премии в условията на продължаващ конфликт между Израел и „Хамас“ в Газа също подкрепят цените, въпреки че все още предстои да се видят непосредствените последици върху доставките в региона на Близкия изток.  

Положителната геополитическа рискова премия, тъй като няма ясен пробив за постигане на примирие между Израел и „Хамас“, остава ключов подкрепящ фактор за цените на петрола на този кръстопът, коментира старши пазарният анализатор Келвин Уон от компанията OANDA.

*Информацията е актуална към 8,29 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още