IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите залагат на още по-голяма обезценка на юана

Според пазарните участници Пекин умишлено планира плавно обезценяване на валутата, за да допълни паричната политика и да подкрепи износа

20:11 | 28.03.24 г.
Снимка: Lam Yik, Bloomberg
Снимка: Lam Yik, Bloomberg

Китайският юан поевтинява и участниците на пазара подозират, че властите умишлено планират плавно обезценяване на валутата, за да допълнят облекчената парична политика и да подкрепят износа.

Няколко сигнала предизвикаха тези спекулации. Докато юанът изтри приблизително 2% от обменния си курс тази година спрямо долара, валутата стана сравнително по-малко конкурентна, тъй като японската йена и валутите на други страни от региона, като Южна Корея, Тайланд и Тайван, също поевтиняха по-рязко, пише Ройтерс.

Китайската Народна банка също изглежда е разхлабила хватката си върху юана и му позволи да поевтинее до 7,2 за долар – курс, който държавните банки упорито защитаваха в миналото. Същевременно централната банка на Китай продължи да оказва известна подкрепа чрез настройките на дневния среден обменен курс на валутата.

Миналата седмица трейдърите използваха отсъствието на държавни банки на пазара, за да тласнат първоначално юана до 7,23 за долар. Въпреки че държавните банки в крайна сметка се намесиха, юанът отбеляза най-големия си дневен спад от близо 3 месеца.

Анализатори от National Australia Bank казват, че не е случайно, че защитата на юана от китайската централна банка се е отпуснала през същата седмица, в която Bank of Japan се отказа от отрицателните лихви и политиката за контрол на кривата на доходност.

Въпреки че промяната в политиката на централната банка на Япония е важна, доходността по японските облигации е доста скромна и обменният курс на йената - по ирония на съдбата, отслабна драстично. Йената е изтрила 7% от стойността си спрямо долара от началото на годината и е на 30-годишно дъно спрямо юана.

„Притесненията относно загубата на експортна конкурентоспособност по отношение на Япония също мотивират решението от петък да се вдигне таванът на курса от 7,20“, според анализаторите на National Australia Bank Рей Атрил и Родриго Катрил.

Търговско-претегленият индекс на юана е нараснал с 2% досега тази година, тъй като валутите на търговските партньори на Китай са отслабнали. Това подкопава конкурентоспособността на износа на страната и спъвай и без това неравномерното възстановяване на икономиката след продължителното затваряне заради пандемията.

Индексът е 99,30, далеч над диапазона 92-98, за който анализаторите смятат, че централната банка на Китай толерира.

От институцията не са отговорили на искане на Ройтерс за коментар.

Въпреки че износът на Китай изглежда се е възстановил в началото на тази година, производственият сектор изпитва затруднения и слабите експортни поръчки показват, че секторът се нуждае от повече подкрепа. Слабият юан би помогнал за увеличаване на приходите от износ.

Анализаторите от Oxford Economics очакват различията в паричната политика между Федералния резерв на САЩ и централната банка на Китай да запазят юана слаб през първата половина на 2024 г. Те посочват обаче, че „всяка предстояща обезценка вероятно ще бъде силно контролирана“.

Според прогнозата им юанът няма да падне над 7,34 спрямо долара, ниво, което за последно е наблюдавано през септември.

Стратезите на UBS Рохит Арора и Тек Куан Ко също смятат, че може да има промяна в политическите приоритети на Пекин, подобно на втората половина на 2022 г., когато китайската валута постепенно поевтиня с почти 9% на валутните пазари до 7,328 долара.

„Казано по друг начин, ние не очакваме властите да позволят на юана да бъде изцяло управляван от пазара, като ще продължат да управляват процеса на корекция“, посочват икономистите.

Освен ако няма друг голям тласък за щатския долар, те очакват юанът да се насочи бавно към ниво от 7,4 долара.

Наистина, постоянните изходящи потоци от крехките фондови пазари на континента и други спекулативни залози може да изискват от централната банка на Китай да намали нестабилността, както обикновено прави чрез държавните банки. Една такава точка на натиск е нарастващото използване на юана в „кери сделки“, при които инвеститорите вземат заеми във валута с ниски лихвени проценти и инвестират приходите във валута с по-висока доходност.

Възвръщаемостта на кери сделките, финансирани с юани, е по-ниска от тази на сделките, финансирани с йени, където може да се направи лесна печалба от 5% на годишна база при 3-месечни суапове. Трейдърите обаче очакват йената да бъде по-волатилна при новия политически режим на централната банка на страната, докато юанът традиционно е защитен.

„Единственото нещо, което пречи на юана да отслабне значително, са активните политически насоки на Китайската Народна банка“, според Рон Рен Го, портфолио мениджър в екипа за фиксиран доход в Eastspring Investments.

Го използва офшорния юан като валута за финансиране от началото на годината. Той скъсява валутата и инвестира във високодоходни активи, като облигации в индийски рупии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още