IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може още да намали задължителните резерви на банките

Пекин подчертава, че ще насърчи ефективните инвестиции и ще помогне за намаляването на излишния капацитет

10:45 | 21.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай има възможност да намали допълнително съотношението на задължителните резерви на банките, наред с други инструменти, с които разполага, за да насърчи активността, коментира заместник-ръководител на централната банка на страната в четвъртък.

Това подчертава пазарните очаквания за повече облекчаващи мерки за укрепване на икономиката, пише „Ройтерс“.

Втората по големина икономика в света започна годината с известно облекчаване в опит да укрепи доверието и растежа на фона на постоянната слабост в сектора на имотите.

„Паричната политика на Китай разполага с достатъчно пространство и богати резерви за политически инструменти и все още има място за намаляване на резервите“, посочва Сюен Чаннън, заместник-управител на Китайската народна банка (PBOC), на пресконференция в Пекин.

Намаляването на задължителните банкови резерви, които в момента са около 7%, би било важен начин Китайската народна банка да инжектира ликвидност в икономиката и да разшири баланса си, който възлиза на около 45 трлн. юана (6,25 трлн. долара), според Сюен.

„Ако съотношението на задължителните резерви бъде намалено, балансът на централната банка ще се разшири повече“, посочва той в рядък коментар за баланса на банката.

Институцията обяви намаление с 50 базисни пункта на резервите през януари - най-голямото от две години насам, и анализаторите смятат, че тази година може да има поне още едно намаление, тъй като политиците и централните банкери се опитват да стимулират растежа.

Спадът в разходите по депозитите и промяната на паричните политики в други големи икономики ще помогнат за операциите на лихвената политика на Китай, казва Сюен.

В сряда централната банка на Китай остави своите референтни лихви по заемите непроменени на фона на някои признаци на подобрение в широката икономика.

Китай ще насърчи ефективните инвестиции и ще помогне за намаляването на излишния капацитет, допълва Сюен. Той очаква номиналната цел за икономически растеж на страната да бъде около 8% през 2024 г.

Потребителските цени в Китай се повишиха за първи път от шест месеца през февруари поради разходите, свързани с китайската Нова година. Това предложи известна отсрочка за икономиката, която се бори със слабите потребителски настроения, докато фабричните цени паднаха отново.

Според Сюен централната банка ще подкрепи растежа на доходите и потреблението на домакинствата и ще отговори на разумното търсене на кредити от страна на потребителите, като същевременно ограничи „сляпото разширяване“ в индустрии със свръхкапацитет.

Някои анализатори смятат, че централната банка е изправена пред предизвикателство, тъй като повече кредити се насочват към производството, отколкото към потреблението. Това разкрива структурни недостатъци в икономиката и намалява ефективността на инструментите на паричната политика.

На същата пресконференция в четвъртък заместник-министърът на финансите Ляо Мин коментира, че фискалната политика ще осигури необходимата подкрепа за постигане на целта за растеж през 2024 г., както и че държавният дълг на страната е на „подходящо ниво“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още