IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният IPO пазар изостава зад продажбите на акции през първото тримесечие

На фона на прогнозите за намаление на лихвите банкери и инвеститори очакват повече листвания през месеците напред

10:51 | 28.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

Сключването на сделки на световните капиталови пазари бележи най-силния си старт на годината от три години през 2024 г., докато икономическата несигурност отслабва, а акциите поскъпват. Възстановяването на първичните публични предлагания обаче изостава, пише Ройтерс.

Банкерите са извършили продажби на акции за 143,9 млрд. долара в цял свят от началото на годината – най-доброто тримесечие от 2021 г. насам, показват данни на Dealogic.

IPO обемите обаче остават без промяна спрямо същия период на миналата година и са с 50% под нивата от началото на 2022 г. - само 22,4 млрд. долара са били привлечени през първото тримесечие.

На фона на прогнозите за намаление на лихвите банкери и инвеститори очакват повече листвания през месеците напред, надграждайки над успеха на по-ранните сделки.

„САЩ имат сравнително силен старт, за Европа усещането е, че сякаш се завръща, а Близкият изток ще продължи да е активен, особено след Рамазан байрама“, казва Едуард Санки, ръководител на капиталовите пазари на световно ниво в HSBC.

Акциите на социалната платформа Reddit и технологичната група Astera Labs поскъпнаха след дебюта си в Ню Йорк миналата седмица, възползвайки се от инвеститорския ентусиазъм към изкуствения интелект.

Швейцарската група за продукти за грижа за кожата Galderma – най-голямото IPO в Европа от Porsche през септември 2022 г., отбеляза звездно начало, като в първия ден на търговия акциите се търгуваха на цена с 18% по-висока от стойността на емитиране.

Не всички нови акции обаче са посрещнати толкова топло. Акциите на германския търговец на парфюми Douglas поевтиняха след дебюта си миналата седмица.

Макар инвеститорите да са щастливи да плащат за големи, привлекателни компании, за дружествата със средноголяма капитализация като Douglas е трудно да излязат на борсата, посочва базиран в Европа фонд мениджър, говорил под условието на анонимност.

Инвеститорите трябва да имат някои истории на успех, преди да вложат много повече пари.

„Трябва да видим как ще се представи тази кохорта от сделки и ни трябва последователност при възвръщаемостта на инвеститорите в следващия транш от последващи сделки, преди IPO пазарът да се отвори отново напълно“, казва Том Сверлинг, глобален ръководител на ECM в Barclays.

Възстановяване на IPO пазара

Въпреки неуспеха банкерите са уверени, че тази година ще бъдат сключени повече сделки, като изборите в САЩ ще създадат по-тесен прозорец за IPO-та през втората половина.

„Има няколко качествени първични публични предлагания, които се очакват след Великден и очакваме те да вървят добре“, казва Мартин Торникрофт, ръководител на ECM в Morgan Stanley за Европа, Близкия изток и Африка.

Фирмата за изкупуване CVC Capital Partners и италианската луксозна марка Golden Goose са сред тези, които се готвят да станат публични през следващото тримесечие.

Американският стартъп за софтуер за киберсигурност Rubrik също планира да листне акциите си най-рано следващия месец, казват източници на Reuters.

Продажбите на публично търгувани акции ще продължат да формират голяма част от дейността през следващите месеци, като компаниите и акционерите ще се възползват от високите цени на акциите, коментират банкери.

Досега тази година те са събрали 97,4 милиарда долара чрез продажба на дялове в компании като производителя на Sensodyne Haleon, групата за безалкохолни напитки Keurig Dr Pepper и London Stock Exchange Group.

Една от най-очакваните сделки е продажбата на допълнителни акции на петролния гигант на Саудитска Арабия Aramco, което според източници може да стимулира финансите на страната и целта ѝ да диверсифицира икономиката далеч от петрола.

Европейски държави като Германия, Гърция и Италия също се насочват към сделки, за да се разделят с дялове в банки и комунални услуги, като се очаква да има какво да държи банкерите нащрек, докато IPO пазарът се изправи на крака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още