IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO пазарът в Европа продължава да се възстановява въпреки някои трудности

Фондовият пазар се превръща в по-жизнеспособен метод за излизане от активи за компаниите за частни инвестиции

17:34 | 25.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andreas Arnold/picture alliance via Getty Images
Снимка: Andreas Arnold/picture alliance via Getty Images

Силен дебют на швейцарската компания за продукти за грижа за кожата Galderma в петък успокои нервите на IPO пазара в Европа – ден след слабо приетото листване на акциите на германския търговец Douglas, пише Ройтерс.

Първичното публично предлагане (IPO) на Galderma на борсата в Цюрих се превърна в най-голямото IPO в Европа от това на Porsche през септември 2022 г.

Дългоочакваното вписване бе осъществено, докато европейски компании на стойност милиарди долари се готвят да излязат на пазара.

Тези надежди рискуват да бъдат разбити, след като акциите на Douglas се сринаха с над 12% в първия ден на търговия.

Цената на книжата на Galderma обаче се вдигна над цената им от IPO-то в първите часове на търговия, а акциите на социалната медиa Reddit скочиха в Ню Йорк с над 48%.

„Настроенията около IPO-тата продължават да бъдат положителни на световно ниво и в Европа, а тези сделки, които се готвят за второто тримесечие и второто полугодие, се очаква да се проведат по план“, казва Антоан дьо Гиленшмид, съръководител на капиталовите пазари в Goldman Sachs за Европа, Близкия изток и Африка, който е работил по IPO-тата на Galderma и Douglas.

Търговията с акциите на двете компании се следи внимателно от банкери и инвеститорите, след като емитирането на световно ниво през 2023 г. се сви за втора година.

Докато обемът при сливанията и придобиванията (M&A) удря най-ниското си ниво от десетилетия, засилва се натискът фондове за изкупувания да продават компании, да връщат пари обратно към инвеститорите и да използват новонабрания капитал.

Непродадени активи

Компаниите за частни инвестиции имат непродадени активи за зашеметяващите 3,2 трлн. долара, ограничавайки връщането на капитал обратно към инвеститорите и налагайки охлаждащ ефект върху привличането на средства, казват анализатори от Bain & Co.

Тъй като централните банкери сигнализират край на повишенията на основните лихви обаче, фондовият пазар се превръща в по-жизнеспособен метод за излизане от инвестициите.

„Големите сделки, подкрепяни от компании за частни инвестиции, са сигнал, че IPO пазарите са възприемчиви“, казва Маркус Майер, ръководител на ECM в Bank of America в Германия.

Европа вече се радва на някои примери за голям успех тази година.

Производителят на оборудване за танкова Renk – първото IPO на борсата във Франкфурт тази година, почти удвои цената си от листването от 15 евро, откакто дебютира през февруари. IPO-то бе от едно от няколкото отложени през есента на фона на несигурност около основните лихви и геополитическото напрежение.

След листването на Renk Douglas и Galderma ускориха IPO-тата си, за да се възползват от положителното настроение.

Douglas, която е собственост на инвестиционния фонд CVC, привлече 850 млн. евро, с които смята да изплати дълга си. Акциите бяха оценени на 26 евро – на дъното на посочения диапазон, и след старта на търговията достигнаха дъно от 22,7 евро.

Подкрепяната от EQT Galderma привлече около 2 млрд. швейцарски франка (2,23 млрд. долара), а акциите ѝ стартираха на цена от 61 франка на SIX Swiss Exchange – с 15% повече спрямо финалната цена от IPO-то от 53 франка на акция, която беше и горният край на зададения диапазон.

Повишено внимание

Douglas със сигурност остави горчив вкус за онези инвеститори, които изгубиха пари, и може да се отрази негативно на кандидати за IPO.

„Все още сме във фаза на възстановяване, така че не се намираме в среда, в която всичко се приема, а в селективна среда“, казва Мартин Торникрофт, ръководител на паричния ECM за EMEA в Morgan Stanley, която ръководи IPO-то на Galderma.

Въпреки че предпазливостта остава, се очакват и още нови проблеми, казва Джулиан Шулце де ла Круз, адвокат по капиталовите пазари в Noerr.

Компанията за частни инвестиции Permira подготвя IPO за италианската луксозна марка Golden Goose – известна със своите маратонки – още през второто тримесечие. Подкрепяният от Apollo кредитор OLB Bank също заяви, че се готви да листне акциите си.

Доставчикът на карти за горива DKV Mobility – друга компания от портфолиото на CVC след Douglas – също чака своя момент, след като отложи плановете си за IPO миналата година.

Самата CVC се очаква да излезе на пазара с IPO на стойност над 1 млрд. евро веднага след католическия Великден, казва запознат с плана източник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още