IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Douglas поевтиняха под цената от IPO в първия си ден на търговия

Компанията, която е подкрепена от CVC Capital Partners и фамилия Креке, ще използва постъпленията от IPO-то, за да изплати дълг

13:57 | 21.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  Evelyn Denich/picture alliance via Getty Images
Снимка: Evelyn Denich/picture alliance via Getty Images

Акциите на германската верига магазини за парфюми и козметика Douglas поевтиняха с 6,8% спрямо цената си от първичното публично предлагане (IPO) в първия ден на търговия в четвъртък, отваряйки на ниво от 25,50 евро. Това оценява компанията, включително дълга, на почти 5 млрд. евро, съобщава Ройтерс. По-късно през деня книжата поевтиняха още до стойност от 23,18 евро.

Вписването на борсата във Франкфурт на 31,8% дял е най-голямото IPO от дебюта на Schott Pharma през септември.

Последните ценови насоки бяха за 26,00 евро на акция във вторник.

Компанията, която е подкрепена от CVC Capital Partners и фамилия Креке, ще използва постъпленията от IPO-то, за да изплати дълг. Собствениците ѝ се ангажират и да инжектират около 300 млн. евро допълнителен капитал, за да засилят баланса на групата.

Douglas има нетен дълг от над 3 млрд. евро към края на декември, показват последните тримесечни отчети.

Компанията управлява 1850 магазини за парфюми и козметика в 22 страни, включително България, но една трета от бизнеса ѝ сега е онлайн.

Това е завръщане на фондовия пазар за компанията, която бе отписана през 2013 г. след съвместно придобиване от финансовия инвеститор Advent и фамилия Креке. През 2015 г. мажоритарният дял отиде в ръцете на CVC за почти 3 млрд. евро.

IPO-то на Douglas се случва на фона на подновен оптимизъм, че слабият IPO пазар в Европа може би тръгва нагоре след две години на ограничена активност на сделките.

Швейцарската група за продукти за грижа за кожата Galderma планира IPO в Цюрих в петък в сделка, която може да я оцени на около 17 млрд. долара.

Производителят на оборудване за танкове Renk бе първото германско IPO тази година, като цената му сега е почти двойно по-висока спрямо тази от листването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още