IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маню Моравенов: Българският капиталов пазар има голям неизползван потенциал

BEAM запали искрата за връщането на инвеститорския интерес към капиталовия пазар, каза изпълнителният директор на БФБ

10:00 | 29.03.24 г. 1
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българският капиталов пазар има голям неизползван потенциал. Това каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българската фондова борса, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„BEAM (Bulgarian Enterprise Accelerator Market) запали искрата за връщането на инвеститорския интерес към капиталовия пазар. В комбинация с много други инициативи се получи натрупване, което в момента вече има своя ефект и се надявам този ефект да бъде дългосрочен“, каза той.

Според Моравенов пазарът BEAM е дал нова енергия, тъй като доброволни IPO (първично публично предлагане) на нашата борса последните 15-20 години не са толкова често срещано явление, а само за 3 години има 16 нови IPO. Той подчерта, че потенциалът е голям.

По думите му на тези 16 първични публични предлагания е имало малко под 5000 инвеститори, а на фондовата борса за 3 години са се появили около 11 хил. инвеститори.

„Половината от тях са били привлечени от пазар BEAM. Със сигурност тези инвеститори са инвестирали не само на пазар BEAM, а и на някои от другите пазари на борсата“¸ каза той.

„Пазарът BEAM е в основата на ренесанса, който наблюдаваме, на българския капиталов пазар. Той се изрази миналата година в голям ръст на индекса. Тази година продължава леко ръстът, но за сметка на това оборотите вече са близо два пъти по-големи от миналогодишните към този период“, каза той.

Общо досега на BEAM пазара са набрани средно около 55 млн. лв. при двойно по-голямо търсене, което не е толкова много, но ако се раздели на 15 компании в този им цикъл на живот, в който са, можем да приемем, че е един добър старт, заяви изпълнителният директор на Българската фондова борса. 

Според него половината от компаниите на BEAM са печеливши към настоящия момент, но останалата половина – не. Ако инвеститор беше инвестирал още първата година в първата група компании, към настоящия момент (средно) щеше да е с около 30% плюс. Първата година обаче – над 100%, смята Моравенов.

Той коментира и влиянието на политическата ситуация върху пазара.

„Има значение дали ще има стабилно правителство, защото то все пак чертае стратегията за капиталовия пазар в България“, каза Моравенов.

Според него оптимизмът на БФБ, който се наблюдава през последните седмици, и фактът, че индексът SOFIX надвиши нивото от 800 пункта за първи път от октомври 2008 г., се дължи на няколко фактора, сред които е и движението на глобалните капиталови пазари. Има известно раздвижване както в американските, така и на европейските пазари, донякъде заради технологичните компании, компаниите със средна капитализация, а в Европа – отбраната, каза той.

„Тази година, поне до момента, се очертава като година на доста по-големи обороти в сравнение с миналата“, каза Моравенов. 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
4ccccc
преди 4 седмици
Дълбока трагедия......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още