IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на медта доближава 14-месечен връх

Глобалните рискове за предлагането повишават цените

10:13 | 05.04.24 г.
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Медта се търгува близо до най-високото си ниво от януари миналата година, докато инвеститорите следят нарастващите опасения за световното предлагане на руда и потенциалните съкращения на производството от китайските топилни заводи, предаде Bloomberg.

Чилийската компания Codelco, най-големия производител на мед в света, се сблъсква с най-ниските нива на добив от четвърт век. Ivanhoe Mines Ltd. съобщи за спад на производството в своя комплекс Kamoa-Kakula в Демократична република Конго, а сушата в Замбия увеличава несигурността на доставките.

Топилните заводи в Китай, които произвеждат над половината от рафинираната мед в света, обмислят съкращения на производството, след като таксите за обработка на рудата спаднаха почти до нула.

Цената на медта се понижи с 1,1 на сто до 9252 долара за тон в петък на Лондонската метална борса към 6 ч. сутринта българско време. Това обаче все още показва ръст с повече от 4 на сто за тази седмица.

Фючърсите на желязната руда се понижават за трети пореден ден, намалявайки с 0,7% до 97,05 щатски долара за тон в Сингапур. Китайските пазари са затворени заради празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още