IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Бианор Холдинг“ въвежда два класа директори и планира обратно изкупуване на акции

Директорите клас Б ще са контрольор при вземането на решенията, представител на ключов акционер влиза в тази роля

13:24 | 05.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Бианор Холдинг“ променя структурата на Съвета на директорите на дружеството с въвеждане на два класа директори (клас А и клас Б) и планира обратно изкупуване на собствени акции. Дружеството ще стимулира и служителите с акции на компанията.

Това са част от темите, които акционерите на компанията ще обсъждат на извънредно общо събрание, което се свиква на 14 май в София.

Поканата, дневният ред и материалите (нов устав, план за насърчаване на служители чрез участие в капитала на дружеството, представяне на предложения директор клас Б и основните детайли на обратното изкупуване) са публикувани на сайта x3news.com.

Компанията е първата на БФБ-София, която въвежда такава структура на съвета на директорите. Клас Б директорът ще има ключова роля за вземането на важни решения и се явява контрольор на директорите клас А. Затова не е учудващо, че за клас Б директор е предложен Росен Иванов, съосновател и управляващ партньор на BlackPeak Capital – фонд, който става ключов акционер в „Бианор Холдинг“ след последното увеличение на капитала.

Промени в устава на дружеството

Най-голямата промяна е тази в структурата на съвета на директорите. Акционерите ще гласуват за въвеждането на два класа директори в съвета – клас А и клас Б. Поне един от членовете на Съвета на директорите задължително е клас Б директор.

Клас Б директорите ще са ключови за вземането на решения за учредяването на дъщерни дружества, излизане от участия, съдебни спорове, различни споразумения, изменения в бюджета за дружеството, вземане на заеми и др. въпроси. Това означава, че те на практика ще контролират дейността на съвета на директорите.

Като клас Б директор в управителния орган на „Бианор Холдинг“ се предлага да влезе Росен Иванов, съосновател и управляващ партньор на фонда за дялови инвестиции BlackPeak Capital, който става ключов акционер в компанията, след като закупи по-голямата част от правата в последното увеличение на капитала на „Бианор“.

Друго изменение в устава предвижда решения за изплащане на дивидент в размер на над 30% от годишната печалба на компанията или под 30%, но с риск да остави компанията с по-малко средства за дейността ѝ, да се взима с мнозинство от общото събрание 71% плюс 1 акция.

Акционерите ще гласуват и освобождаването на Спартак Иванов Кабакчиев от длъжност като член на съвета на директорите на дружеството.

Стимулиране на служителите с акции

Планът за насърчаване на служителите на „Бианор Холдинг“ чрез участие в капитала регламентира допълнителните материални стимули под формата на акции за дългосрочна лоялност на служители на компанията.

Съветът на директорите ще определя кои служители ще могат да получават опции върху акции, какъв брой опции и правата за упражняване на опциите. Ще има индивидуална схема за поетапно освобождаване на опциите, предоставени на съответен служител.

Дружеството има право да предостави опции за придобиване на опции, представляващи не повече от 10% от капитала му, записано е в документа.

Планът предвижда също така капиталът на дружеството да не може да бъде увеличаван за целите на упражняване на опции с повече от 1% в рамките на една година. Издадените съгласно настоящия план акции не могат да надхвърлят 5% от капитала на дружеството към съответен момент.

В случай че опции, предоставени съгласно плана, не бъдат упражнени в срок, бъдат обезсилени и/или бъдат прекратени по каквато и да е причина, техният брой се добавя обратно към общия брой опции, които към съответния момент могат да бъдат предоставяни в изпълнение на настоящия план.

Обратно изкупуване

Ръководството на „Бианор Холдинг“ предлага да се изкупят обратно до 3% от акциите на дружеството.

Срокът на изкупуването е до три години от приемането на решение от акционерите за обратно изкупуване, т.е. 14 май 2027 г.

Предвиденият ценови диапазон е от 3 до 7,5 лева на акция.

Съветът на директорите ще определи другите параметри по процедурата след гласуването ѝ от акционерите.

В последната година акциите на „Бианор Холдинг“ поскъпват с над 33%, а пазарната капитализация надвишава 26,8 млн. лева.

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още